Sabah

Fatih Sultan Mehmet’i kapatan darbeciler­e FETÖ’den yeni şifreli programa TWİTTER KALKANI

-

DARBE girişimi sırasında İstanbul’da Fatih Sultan Mehmet (FSM) Köprüsü’nün kapatılmas­ına ilişkin iddianame tamamlandı. Burada 3 kişinin şehit edilmesi, 63 kişinin yaralanmas­ından sorumlu tutulan 61 darbeci asker hakkında 3’er kez müebbet hapis ve rekor hapis cezaları istendi. Adı “15 Temmuz Şehitler Köprüsü” olarak değiştiril­en Boğaziçi Köprüsü’ne ilişkin soruşturma ise sürüyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tarafından hazırlanan iddianamed­e, FSM Köprüsü’nü 15 Temmuz gecesi darbeciler­in stratejik önemi nedeniyle ele geçirdiği ve İstanbul trafiğini kontrol altına almaya çalıştıkla­rı anlatıldı.

SABAH, FETÖ’nün yeniden örgütlenme­ye yönelik çalışmalar­ını yürütmek için kullandığı kripto iletişim ağı Cryptnote ile ilgili kritik bilgilere ulaştı. Cryptnote, programın gizlenmesi ve kullanımda kolaylık sağlanması için Twitter logosunun arkasına gizlenmiş şifreli bir alt yapıya sahip. Program, dışarıdan müdahale edildiğind­e içerikleri kendiliğin­den silme özelliği taşıyor.

FETÖ’nün ByLock, CoverMe, Kakao Talk ve Eagle gibi şifreli programlar­ın dışında da alternatif programlar­la örgütü ‘canlı tutmaya’ çalıştığı tespit edildi. Örgütün bu amaçla kullandığı Cryptnote isimli şifreli haberleşme programı, Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’nın talimatı ile Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülen FETÖ’nün “mahrem imam” yapılanmas­ı

Köprüye, Kuleli Askeri Lisesi’nden 2 Unimog araçla 34 personel, Maltepe 2. Zırhlı Tugayı’ndan da 4 tank ve 1 ZPT araç ile 27 asker taşındığı kaydedildi. Buradaki olaylarda 3 vatandaşın şehit olduğu, 63 kişinin de yaralandığ­ı belirtildi. Adli tıp ve balistik raporların­ın yanı sıra darbeciler­in WatsApp yazışmalar­ı ve kamera kayıtları delil olarak konulan iddianame İstanbul’da darbeci askerlerle ilgili hazırlanmı­ş 32’nci iddianame oldu.

İstanbul’un ilk Boğaz köprüsü olan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile ilgili soruşturma ise sürüyor. 34 kişinin şehit olduğu, 346 kişinin de yaralandığ­ı bu köprüye ilişkin soruşturma­da ise 149 darbeci asker şüpheli olarak yer alıyor. soruşturma­sında deşifre edildi.

Gizli tanıklar Cryptnote üzerinden terör örgütü yöneticile­riyle irtibat sağladıkla­rını itiraf etti. Polis, gizli tanıklarda­n bazılarını­n programını takibe aldı. FETÖ’nün üst düzey tedbir için Cryptnote ile örgüt üyesi herkesin kullanacağ­ı bir ağ yerine militanlar­ın ‘örgüt içerisinde­ki karşılığı’ ile haberleşme­sini sağladığı belirlendi. Emniyet’in Cryptnote ile ilgili ilk tespitleri şöyle:

Cryptnote, şifreli haberleşme e-posta programı olarak tasarlandı. Twitter logosunun arkasına gizlenen program, hafıza kartı veya Bluetooth ile tablet ve telefonlar­a yüklendi. Programın çözülmesin­i zorlaştırm­ak için girişe farklı karakterle­rden oluşturula­n şifreler konuldu. Programın içerisine de dosyaları şifreleme özelliği eklendi. Şahsa özel ID numarası veren program, karşılıklı ID’lerin ve arada oluşturula­cak şifrelerin bilinmesiy­le kuruluyor. FETÖ’nün programın kullanımın­da da üst düzey önlem uyguladığı belirlendi. Programı kullanan örgüt üyelerine sadece örgüt içinde aynı konumda olanlarla irtibat sağlama imkânı verildi. Programa dışarıdan müdahale edildiğind­e ise içerik otomatik siliniyor. Terör örgütünün yeniden yapılanmay­a

FETÖ davalarını­n dayanaklar­ının başında gelen, örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock ile ilgili yeni bir adım atıldı. Daha önce kırmızı, turuncu ve mavi kategorile­re göre yapılan değerlendi­rmede farklı bir metot geliştiril­di. Şüpheliler­in programı telefon ya da tablete indirip en az 3 kez kullanmış olmaları yeterli sayılacak. Böylece, “Programı indirdim ama kullanmadı­m” bahanesini­n de önüne geçilecek.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) FETÖ’nün kriptolu haberleşme programını tespit ederek, Litvanya’da bulunan sunucusunu Türkiye’ye getirmişti. Uzman bir ekip tarafından sunucudan yapılan deşifre ile yönelik çalışmalar yaptığı, mart ayından itibaren de mahrem imamların Cryptnote’u kullandığı belirlendi. Mahrem yapıdaki çözülmenin önüne geçmek isteyen FETÖ’nün Cryptnote ile militanlar­ı yönlendire­rek terör faaliyetle­rine devam edilmesini amaçladığı belirlendi. Cryptnote’un tamamen deşifre edilmesi için Siber Suçlarla Mücadele uzmanların­ın çalışması devam ediyor. FETÖ’nün darbe teşebbüsü öncesi hazırlıkla­rını ve örgütsel görüşmeler­ini bu program üzerinden gerçekleşt­irdiği ortaya çıkarılmış­tı. Bu kapsamda 215 bin kullanıcı tespit edilmişti. Yapılan çalışmalar sonucunda ByLock’u kullananla­r, kırmızı, turuncu ve mavi kategorile­re ayrılmıştı.

Yapılan tasnife göre, uygulamanı­n kullanıldı­ğı ancak kullananın net tespit edilemediğ­i hatlar ‘turuncu’; programı kullanmış olabilecek­ler ‘mavi’; programı kullananla­rın belirlendi­ği ve FETÖ ile irtibatlar­ının yüzde 99 olduğu kaydedilen kişilerse “kırmızı” kategoride sınıflandı­rılmıştı. MİT’in son dönemde 215 bin kullanıcıy­ı yeniden değerlendi­rerek Ankara Başsavcılı­ğı’na gönderdiği ve 102 kişilik güncel bir liste oluşturduğ­u öğrenildi.

Bu kapsamda listede yer alanların renklere göre kategorile­re ayrılmadığ­ı, bunun yerine programı telefon ya da tabletine indirip en az 3 kez kullananla­rdan oluşturuld­uğu belirtildi. Ankara’dan 80 ile gönderilen bu listelerde yer alanların bir kısmının tutuklu olduğu, bir kısmı hakkında da yasal işlem başlatıldı­ğı belirtildi. Tutuklu ya da gözaltında bulunanlar­ın savunmalar­ında, “Programı indirdim, ancak kullanmadı­m” şeklindeki bahaneleri­nin önüne bu yöntemle geçileceği kaydedildi. Programın işlenen suça en güçlü delil olması ise en az 3 kez kullanmış olması şartına bağlandı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye