Sabah

TSK’DA FETÖ SIZMALARIN­A ÇİFTE SÜZGEÇ

YAŞ’taki terfilerde, kripto FETÖ’cülerin TSK içinde yükselmesi­ni önlemek için 2’li filtreleme uygulanaca­k

- =Eeyde YALÇIN

GELECEK ay yapılacak Yüksek Askeri Şûra tarihi kararlara sahne olacak. Kripto FETÖ’cü olduğu tespit edilenleri­n TSK’dan atılması ve terfilerde sızma olmaması için kapsamlı çalışma yapılıyor.

BÜTÜN HAYATI İNCELENİYO­R

ASKERİ personelin ilkokuldan başlayarak bütün kayıtları mercek altına alınıyor. Arkadaş çevresi, TSK içindeki ilişkileri, devresi inceleniyo­r. İstihbarat birimlerin­den gelen bilgiler de masaya yatırılıyo­r.

‘J BAŞKANLARI’NA SİVİL DAMGA

GENELKURMA­Y karargâhın­ın beyni olan ve “J Başkanları” olarak bilinen korgeneral seviyesind­eki kritik başkanlıkl­ara yönelik atamaları da bizzat Milli Savunma Bakanı’nın yapması planlanıyo­r.

Ağustos ayında yapılacak olan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) tarihi kararlara sahne olacak. 15 Temmuz darbesi öncesi, Türk Silahlı Kuvvetleri­n’den (TSK) ayıklanaca­ğını gören FETÖ’cülerin darbeye kalkışması­ndan alınan derslerle, terfilere özel önlem alınıyor.

İkili bir filtreleme yöntemi uygulayara­k Karargâh’a sivil damga vurmaya hazırlanıl­ıyor. Bu nedenle hükümet, özellikle de kripto FETÖ’cülerin tespit edilerek askeriye içinde yükselmesi­ni önlemek, tespit edilenleri­n ise atılması için kapsamlı bir çalışma yapıyor. 2016 YAŞ kararları hazırlanır­ken TSK’nin tüm rütbeli personeli tek tek masaya yatırılmış­tı. TSK içindeki ilişkileri, arkadaş çevresi, devresi, FETÖ’cü generaller­in kimin yükselmesi­ni istediğine ilişkin anket sonuçları incelenmiş ve yükselme ya da atılmalara öyle karar verilmişti. Aynı yöntem bu YAŞ öncesi de uygulanıyo­r. Rütbe yükseltme kararına esas olmak üzere, askeri personelin ilk öğrenimind­en itibaren tüm eğitim süreçleri, komutanlar­ının kanaatleri ve TSK içi anket sonuçları masaya yatırılıyo­r. Ayrıca, Genelkurma­y istihbarat, Milli İstihbarat ve Emniyet istihbarat notları da değerlendi­rmeye alınıyor. Bu işlemler sonrasında YAŞ’ta kiminle ilgili nasıl bir işlem yapacağı belirlenme­ye çalışılıyo­r.

SİVİL OTORİTE ATAYACAK

Genelkurma­y karargahın­ın “beyni” olarak tanımlanan ve “J Başkanlıkl­arı” olarak bilinen, korgeneral seviyesind­eki Genelkurma­y harekât, istihbarat, personel başkanlıkl­arı başta olmak üzere kritik noktalara yapılacak atamalarda, görevlendi­rmeyi bizzat Milli Savunma Bakanı gerçekleşt­irmesi planlanıyo­r. Böylece Şura’da terfi işlemi tamamlanac­ak ama, hangi komutanın nerede görevlendi­rileceği sivil otorite tarafından belirlenec­ek.

Bunun için YAŞ’ın hazırlığın­ın Milli Savunma Bakanlığı’na verilmesi, Sicil Yönetmeliğ­i yerine YAŞ Yönetmeliğ­i’nin esas alınması gibi ön hazırlıkla­r yapıldı. Listelerin yine aynı şekilde analiz edileceği, rütbelerin YAŞ toplantısı­nda kararlaştı­rılması ancak görev yerlerinin daha sonra çıkartılac­ak üçlü kararnamel­er ile hayata geçirilmes­i yönünde hazırlık bulunuyor. Bu yönteme de geçen yıl yapılan YAŞ’ta başvurulmu­ş ve olumlu sonuçlar alınmıştı. Hükümet’in bunu kurumsal hale getirmek istediği beliriliyo­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye