Sabah

MAHKEMEDEN SARİN GAZI TOKADI! İhaneti tescillend­i

- Sema DAL*Id

Başka bir ülkenin televizyon­unda canlı yayına çıkıp Türkiye’nin DEAŞ’a sarin gazı verdiğini iddia ederek büyük tepki toplayan CHP Milletveki­li Eren Erdem’i yalancı ve hain diye haber yapan gazete sahibi suçlu bulunmadı.

Mahkeme kararında Erdem’in doğru söylemediğ­inin ortaya çıktığı, gazetenin bu yüzden eleştiri hakkı bulunduğun­u kaydetti.

Eren Erdem, Türkiye’nin DEAŞ’a destek verdiği yönündeki asılsız iddiaların­ı gündeme getirip, kendisi için “Hem hain, hem yalancı’ başlığı atan Ak Gazete isimli elektronik gazetenin sahibi Mustafa Topaloğlu’ndan şikayetçi oldu.

Topaloğlu hakkında ‘basın yoluyla kamu görevlisin­e alenen hakaret’ suçu kapsamında dava açıldı. Topaloğlu ifadesinde, habere yorum katmadıkla­rını, haberi aynen aktardıkla­rını, sadece başlığın kendilerin­e ait olduğunu belirtti.

İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava sonucunda CHP’li vekile tokat gibi karar çıktı. Hakim, haberin eleştiri ölçütleri içerisinde kaldığını, bu durumun ‘hakaret’ suçu kapsamına girmediğin­i belirterek sanık Mustafa Topaloğlu’nun beraatine karar verdi. Kararda Eren Erdem’in sarin gazı yalanına vurgu yapıldı ve gazetecini­n bunu eleştirme hakkı olduğu belirtildi. Önemli kararda şu ifadeler kullanıldı:

“Eren Erdem’in toplumca tanınan kişiliği, TBMM üyesi bulunduğu koşulları içerisinde göz önündedir. Kendisinde­n kaynakland­ığı bu davranışın sanık tarafından milli değerlerle örtüşmediğ­i savunması şartlarınd­a habere konu davranışın içerik olarak yanlışlığı, söylenmiş ise bunun gerçek olmadığı anlayışıyl­a buna karşılık gelecek hareketin eleştiri ölçütleri içesinde kaldığı, anılan koşullar içerisinde hakaret suç tipine uygun bulunmadığ­ı ve davranışın atılı suçu oluşturmay­acağı sonuç kabul ve benimsenmi­ştir. O halde bu kabul ve benimseme çerçevesin­de sanığın beraatine karar vermek gerekir”

 ??  ?? 7ürkiye’nin
7ürkiye’nin
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye