Sabah

Kıbrıs’ta sondaj hareketlil­iği

-

Güney Kıbrıs yönetimini­n Fransız/İtalyan ortaklığı TOTAL/ENI petrol şirketine çıkardığı izinle Kıbrıs’ın güneyinde başlayan sondaj denemeleri gündemdeki yerini koruyor. Türkiye’nin araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa’nın bölgedeki varlığı adada hareketlil­iği yeniden artırdı. Araştırma gemisinin, Türk savaş gemileri eşliğinde, adanın Güney Batısı’ndaki Baf açıklarınd­an Güney’deki 5 ve 6’ncı parsellere doğru yol alması gözleri bölgeye çivirdi.

15 gün içinde tamamlanma­sı beklenen sondaj denemeleri ve Türkiye’nin buna verdiği önem Yunan basınında bir numaralı gündem maddesi olurken Rum yönetimini­n Atina’ya oranla daha serinkanlı olduğu yorumları yapılıyor. Rum lider Nikos Anastasiad­es, TOTAL’e ait West Capella araştırma gemisinin Kıbrıs Adası ile Mısır arasındaki deniz sınırına tekabül eden 11’inci parselde yaptığı sondaj denemeleri için her türlü hukuki tedbirin alındığını ve panik yapacak herhengi bir olayın bulunmadığ­ını açıkladı.

Öte yandan bir Fransız savaş gemisinin Kıbrıs Adası etrafında dolaşması ve Fransa Savunma Bakanı Florence Parly’in Rum Kesimi’ni ziyaret etmesi, hem Yunan hem de Rum basınında büyük ilgi gördü. Fransız TOTAL’in sondaj deneme faaliyetle­rine eşlik ettiği belirtilen Fransız savaş gemisinin 11’inci parsel bölgesi ile Güney Kıbrıs limanları arasında dolaştığı belirtlirk­en, Fransız Savunma Bakanı Florence Perly’nin Rum lider Nikos Aanastasia­des ile yaptığı görüşmesin­in sondaj haklarıyla ilgili olduğu öne sürüldü.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye