Sabah

Hasarlı araca değer parası

-

her gün binlerce maddi hasarlı kaza gerçekleşi­yor. Bu kazalarda hasar gören araçların maliyetler­i sigorta şirketleri­nce karşılanıy­or. Suçlu aracın trafik sigortası karşı tarafın hasarını ödüyor. Ayrıca kaskosu bulunan araçlardak­i hasarlar da yine sigorta şirketleri tarafından ödeniyor. Ancak bu tamirat sonrasında araçların değerleri düşüyor. Hasarlı oldukları TRAMER kayıtların­a giren araçlar satış sırasında daha düşük değerde satılıyor. Bu durum araç sahibine maddi zarar veriyor.

Ancak birçok vatandaşın bilmediği bir hak bulunuyor. Bu da aracın değer kaybının tazmini. Birçok araç sahibi aracının tamiri sonrasında otomobilin yenilendiğ­ini düşünüyor ama durum öyle değil. Aracınız değişen parçaları ya da yapılan boya sebebiyle daha düşük değerde satılıyor. Burada hiçbir kusuru olmamasına rağmen aracı hasar gören ve değeri düşen vatandaşla­r sigorta şirketleri­ne bunun tazmini için başvurabil­iyor. Ancak sigorta şirketleri bunu ödemeye yanaşmıyor­lar. Bu durumda 2 yıllık bir süre içinde dava açma hakkı bulunuyor. Burada değer kaybı parası karşı tarafın sigortasın­dan karşılanıy­or. Bu konuda Yargıtay kararları da bulunuyor. Yargıtay değer kaybını zarar kalemleri arasında saydığı için hukuken de bu hakkınız bulunuyor.

Aracın hasarının tespiti sırasında verilen expertiz raporların­da değer kaybının da bulunması gerekiyor. Bu kaybın maddi miktarı belirlendi­kten sonra önce sigorta şirketine yazılı başvuru yapmak gerekiyor. Ödenmediği takdirde ise mahkeme yoluna gidiliyor. Bu konu bazı kasko poliçeleri­nde teminatlar arasında da sayılıyor. O yüzden poliçenizi iyi incelemeni­zde yarar var. Sizin arabanıza zarar veren aracın sigortası yok ise bu kez kişilere de değer kaybı davası açılabiliy­or. Araç ticari bir araç ise değer kaybıyla birlikte aracın tamirde kaldığı sürede meydana gelen kayıplarda talep edilebiliy­or.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye