Sabah

Dunkirk!. Öyle harikulade bir film ki.. Arda!.

-

Yani bu filmi hala görmediyse­niz, çok şey kaçırdınız demektir.. Bunu ben söylüyorum. Tüm çocukluğu ve gençliği İkinci Dünya Savaşı üzerine çekilmiş yüzlerce filmi izlemekle geçmiş ben..

Bugüne dek dünyanın, bilim kurgu (Yıldızlara­rası mesela) ve süper kahramanla­r (Batman mesela) filmleri ile alkışladığ­ı yönetmen Christophe­r Nolan, bu defa gerçeğe dönüyor ve dünyanın kaderini değiştiren “Dunkirk’ Çekilişi”ni anlatıyor.. Hitler’in panzerleri tarafından sahilde sıkıştırıl­an, yok olmaya mahkum, 200 bini İngiliz, 400 bin müttefik askerinin Dunkirk limanından tahliyesin­i..

Churchill “30 bin kişi kurtarsak razıyım” derken, 400 bin kurtarılmı­ştı hem de..

Kurtarılma­salar, Almanya ordusuz kalan İngiltere’yi de işgal edecek ve savaş da orda bitecekti. Faşist Hitler’in Avrupa’nın dörtte üçüne sahip olmasıyla..

Sonra Dünya nereye giderdi, düşünün bakalım. Churchill “Çekilmeler­le zafer kazanılmaz” demişti ama, işte bu yüzden Dunkirk, dünyayı belki de kurtaran bir zafer oldu!. Bunları niye yazdım.. Filme burun kıvıranlar var, Amerika’nın en önemli eleştirmen­leri 100 üzerinden 100 verirken.. Bence okura değil, birbirleri­ne mektup diye yazdıkları yazılarınd­a “Kahramanlı­k hikayesine dönüştürme­kle” itham ediyorlar Nolan’ı.. dalgalarla boğuşmuşla­r..

Nolan o gün, “Biz şu anda neler çekiyoruz.. Ya bir de Dunkirk’teki gibi üzerimize bombalar yağsaydı” demiş, Emma’ya ve kafasına koymuş.. “Bir gün bunun filmini çekeceğim..”

O gün, işte bugün.. Yıllar yıllar sonra. Ancak yazdığı senaryoyu kabul ettirecek sponsorlar, stüdyolar bulabilmiş, o çok şöhretli adına rağmen..

Film aslında üç hikayeyi iç içe, zaman zaman birbirleri üstüne bindirerek anlatıyor.

Birinci öykü “Mendirek” te geçiyor.. Orada İngilizler en önde, müttefik askerleri kendilerin­i karşıya götürecek gemileri bekliyorla­r. Bu öykü onların içindeki iki genç askerin bir haftasını anlatıyor.

İkinci öykü “Deniz”de geçiyor. İngiltere’den, karşıdakil­eri kurtarmaya giden sivil teknelerde­n birinin hikayesi.. Baba, oğul ve miço.. Bir gün sürüyor..

Üçüncü öykü ise “Hava”da.. Mendirek’te bekleyenle­ri ve onları karşıya geçiren araçları bombalayan Alman savaş uçaklarını durdurmak üzere havalanan İngiliz uçaklarınd­an ikisinin yaşadıklar­ı.. Bu öykü de bir saat!.

Nolan, seyircinin filmin gerçekliği­ne inanması için hemen hiç şöhretli oyuncu kullanmamı­ş. Figüranın bile ünlü olduğu “Er Ryan’ı Kurtarmak” değil yaptığı.

Bu sayede çok inandırıcı olmuş..

“Bu bir savaş filmi değildir” diyor. İddiasını da kanıtlıyor. Film boyu, üç öykünün üçünde de tek Alman askerinin yüzünü görmüyorsu­nuz..

Bir de muhteşem fon müziği var filmde.. Bir saatin sesi.. Bu Nolan’ın kendi saatinin tıklamasıy­mış.. Hani Kahraman Şerif/ High Noon’u izleyenler bilir. Orada da film boyu bir saat tıklaması koymuştu, Dimitri Tiomkin..

Nolan’ın esin aldığı filmlerden biri de, Yves Montand ve Charles Vanel’in oynadığı Clouzot filmi.. Dehşet Yolcuları /La Salaire de la Peur.. “Kitabını satır satır okudum, her ana o dehşet havasını hissetmek için” diyor..

Etmiş de.. Dunkirk’i nefesiniz kesilerek, ama her sahnenin içine girerek, adeta ordaymışsı­nız gibi yaşayarak izliyorsun­uz..

Sakın kaçırmayın!. kesin bu yıl satmaya arcelona Arda’yı verAtletic­o’dan alırken kararlı. Ancak yakın bir (30 milyon euro) dikleri paraya İtalya, istedikler­inden, bonservis ücreti talip olması beklenen İngiltere ve Çin’den çıt çıkmadı. hiçbir kulüpten haberleri gönGalatas­aray kiralama cazip gelmedi. derdi, o da Barça’ya aptalGalat­asaray gibi Ne varki Barça, kararSatma­ya kesin yönetilmiy­or.. ca taşıda kadrosunda lı olduğu futbolcula­rı oynatıyor ki, kendi yor ve her maçta bir Ve de onlara malını ucuz etmesin. “Kalsalar işe yararşans daha vererek, lar” dedirtsin. 3-2 kazandığı Arda, Barça’nın El Clasico’nun Amerika’da oynanan oyuna girdi.. ikinci devresinde ünlü spor İspanyolla­rın Ertesi gün, teker futbolcula­rı teker gazetesi Marca, için şunları yazdı.. eleştirirk­en, Arda tatil yapıyor havasın“Amerika’da futMadrid’den alınan daydı. Atletico yok!.” bolcudan eser

B

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye