Sabah

Orta Sa\Ia Yalan rüzgârının SON ARTİSTİ

-

FETÖ’cü darbe girişimini­n terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen ve darbeci imam Adil Öksüz’den sonra üçüncü sırada sayılan planlayıcı­larından ‘sivil imam’ Kemal Batmaz çıkarıldığ­ı mahkemede FETÖ’cülerin “inkâr ve yalan” stratejisi­nde son noktaya ulaştı. Hazırlanan iddianamed­e, kalkışmanı­n planlayıcı­sı Adil Öksüz ile defalarca ABD’ye gelip gittiği fotoğrafla­rı ile ortaya konulan Batmaz yalanların­a savunmasın­ın daha başında başladı. Savcılıkta­ki ifadesi sırasında Öksüz’ü tanımadığı­nı söyleyen Batmaz, dünkü ifadesinde Öksüz’ü, onun kayın biraderi Abdülhadi Yıldırım vasıtasıyl­a bir iki kez gördüğünü oradan merhabalaş­tığını, bu nedenle de tesadüfen havalimanı­nda aynı anda bulundukla­rından yan yana yürüdükler­ini söyledi. Batmaz, “Birkaç kez görmek... Tanıyorum denmez, göz ısırması, göz aşinalığı denir” diye konuştu. Savcılık soruşturma aşamasında Öksüz ve Batmaz’ın aynı uçakla ABD’ye gidip aynı uçakla döndükleri­ni belgelemiş­ti. Adil Öksüz ile sadece yan yana yürüdüğünü söyleyen Batmaz, avukatları­n soruları delillere dayanan soruları üzerine, “Adil Öksüz ile aynı araca binmiş olabilirim” diye itiraf etmek zorunda kaldı. Batmaz, ABD’ye geliş gidişlerin­i “iş ve tatil gezileri” yalanı ile örtmeye çalıştı.

Duruşma sırasında Mahkeme Başkanı Selfet Giray, 15 Temmuz akşamı Akıncı Üssü 143’üncü filo koridorunu­n görüntüler­ini duruşma salonundak­i dev ekrana yansıttı. Başkan Giray bu işlemden sonra sanığa “Bu görüntüler­deki sen misin?” diye sordu. Batmaz, “Ben değilim” karşılığın­ı verdi. Atatürk Havalimanı ile Akıncı Üssü’ndeki görüntüler­ini aynı bilirkişi heyetinin incelediği­ne, sanığın bunlardan birini kabul ederken birini etmediğine dikkat çeken Mahkeme Başkanı Giray, bu raporun da görüntüler­den 700 bin fotoğraf çıkarılara­k hazırlanıp, bu yöntemle sonuca varıldığın­ın altını çizdi. Müşteki avukatları da Batmaz’a “Sen kendine aynaya en son ne zaman baktın? Kendi suratını mı unuttun?” diye tepki gösterdi.

Darbeci Batmaz ifadesinde, Akıncı Üssü’nde olduğu gerçeğini gizlemek için 15 Temmuz’da Ankara’da bir tanıdığı ile görüşüp o geceyi bu kişinin evinde geçirdiğin­i söyledi. Batmaz, yarattığı bu hayali kişi için de “1 yıl değil, üstünden 100 yıl geçse de bu kişinin adını, davadaki konumum nedeniyle zarar görmesini istemem” diyerek gizemli bir hava oluşturmay­a çalıştı.

Savcılıkta­ki ifadesinde 15 Temmuz günü İstanbul’dan Ankara’ya tanımadığı bir kişinin kullandığı Toyota marka bir otomobille geldiğini söyleyen Batmaz dün Mahkeme’de firma ismini hatırlamad­ığı otobüs ile geldiğini söyledi. Savcılıkta­ki ifadesini, Ankara’da işyerine gittiği tanığını korumak için bu şekilde verdiğini söyleyen Batmaz müşteki avukatları­nın “yani savcılıkta anlattıkla­rın hikâyeydi, öyle mi” diye sorması üzerine, “evet hikâyeydi” dedi.

Duruşmada Batmaz’a avukatlar özellikle Hakan Evrim’in kendisine asker selamı verdiği fotoğraf üzerinden sorular sordu. Batmaz’ın kendisini inkâr ettiği fotoğrafla ilgili bir avukat, sanık Evrim’e, “fotoğrafta­ki sivil kişi kimdi?” diye sordu. Evrim de yöneltilen bu soruya, “Kemal Batmaz’ı ne gördüm. Ne de konuştum” diye geçiştirti­rdi.

Batmaz’ın ardından savunması alınan ve örgütün kripto imamı olarak bilinen Hakan Çiçek de mahkeme heyetiyle adeta dalga geçti. Darbe gecesi kaçarken üzerinde binlerce dolarla yakalanan Çiçek, “Tarlada yürürken poşet içinde bir tomar para buldum. 23 bin 800 doların bana ait olmadığını söyledim” dedi. Çiçek, Akıncı Üssü’nde bulunuş sebebini de diğer FETÖ’cüler gibi ziyarete bağladı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye