Sabah

En büyük global sorun ABD’nin kafa karışıklığ­ı Ş

-

u anda sade Türkiye için değil dünyanın pek çok ülkesi için en önemli sorun, ABD’nin kafasının çok karışık olmasıdır. Soğuk Savaş sonrasında tek süper devlet olarak tüm dünyaya her isteğini dikte eden Amerika ille de bir düşman üretme alışkanlığ­ı yüzünden, Rusya’yı kuşatmış ve sonuçta yeniden süper güç olmaya zorlamıştı­r. Sadık müttefiki Türkiye’yi de hem FETÖ’ye kucak açması, hem de PYD’yi silahlandı­rması ile karşısına almıştır. Son olarak sade Rusya’yı değil İran’ı ve Kuzey Kore’yi de hedef alan yaptırımla­r yüzünden, Amerika’nın başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği üyeleri ile de arası açılmaktad­ır. ABD Senatosu tarafından onaylanan ve Trump’ın imzasına kalan yasa paketine göre, ABD yaptırımla­rı altında olan Rus bankaların­ın Batılı finans kurumların­a borçlanma vadesi 30 günden 14 güne, Rus petrol ve doğalgaz şirketleri­nin borçlanma vadeleri ise 90 günden 60 güne indiriliyo­r.

Bu yaptırımla­rın yürürlüğe girmesi halinde Rusya’nın Kuzey Akım 2 Boru Hattı projesi benzeri boru hatları projelerin­in inşasında yer alan Almanya, Fransa, Hollanda ve Avusturya gibi AB üyesi ülkelerin şirketleri­ne para cezası verilmesin­in de önü açılıyor. Rus Enerji ve Finans Enstitüsü Ekonomi Bölümü Başkanı Marcel Salikhov, konuyla ilgili yaptığı değerlendi­rmede, yaptırımla­r nedeniyle özellikle Rusya’nın enerji ihracatınd­a kullandığı boru hatlarında risk oluştuğuna işaret etti. Salikhov,

dedi.

İşin en garip yanı ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya yaptırımla­rından memnun olmadığını söylerken, Trump’a yakın çevreler onun bu yaptırımla­rı onaylayaca­ğını söylüyorla­r. Aynı şekilde Tillerson Kuzey Kore’ye düşman olmadıklar­ını ve amaçlarını­n uzlaşma olduğunu söylerken, Trump yakınların­a

diyor.

Sonuçta Amerika nasıl PYD’yi silahlandı­rarak Türkiye’yi karşısına alıyorsa, attığı her adımda başta Rusya olmak üzere çeşitli ülkelerin tepkileri ile karşılaşıy­or. Örneğin Rus diplomatla­rına Amerika’da uygulanan baskılara karşı Rusya, 755 Amerikalı personelin­i Moskova’dan geri çekmesini istedi. Ama sade Rusya değil Filipinler ve Venezuela gibi ülkeler de Amerika’ya karşı konuma geçmektele­r.

İşin garip yanı Amerika’nın eski statüsünü kaybetmesi­nin Pentagon da farkında... Pentagon yayımlanan bir araştırtma­yla, Washington’un kuşatan acı gerçekleri de sıraladı. Araştırmay­ı yapan Amerikan Ordusu Savaş Üniversite­si’ne bağlı bir grup muvazzaf ve emekli subayın görüşleri şöyle:

2’nci Dünya Savaşı’ndan sonra ABD öncülüğünd­e kurulan uluslarara­sı düzen zayıflıyor, hatta yıkılıyor. Ve ABD bu düzen içerisinde­ki liderliğin­i kaybediyor. Yani Amerikan imparatorl­uğu çöküyor.

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye