Sabah

Günün İçinden Diyette yapılan büyük hata!

-

Dünyanın neresinde olursa olsun çok sayıda insan diyet yapıyor ancak çabalar çoğu zaman sonuçsuz kalıyor. İngiliz Daily Mirror gazetesi, kilo vermeyi engelleyen alışkanlık­ları ve sağlıklı bir beslenme düzenini benimsemek için gerekli bazı basit önlemleri yazdı.

Fazla miktarda şeker tüketmek kilo alımının baş nedenlerin­den biri. Aşırı miktarda tüketilen şeker, yağ hücrelerin­e depolanıyo­r. Bu nedenle çikolata ve hamur işlerinden kaçınmak gerekiyor. Şeker yerine kuru meyve gibi gıdaların bol miktarda tüketilmes­i de kilo alımının önüne geçmiyor. Bu nedenle meyvelerin de ölçülü miktarda tüketilmes­i gerekiyor.

Günümüzde özellikle ofis ortamında çalışmak, hareketin azalmasına ve kilo alımının artmasına neden oluyor. Haftada 5 gün 30’ar dakika egzersiz, kilo vermeniz ve formunuzu korumanız için oldukça yeterli. Merdiven çıkmak, yürümek, bisiklete binme ve köpeğinizi gezdirmek gibi herkesin yapabilece­ği türden egzersizle­r ise oldukça etkili. İnsan vücudu daha fazla hareket etme kabiliyeti olduğunu unutmayın.

Hızlı yemek yerine yemeğinizi bilinçli bir şekilde çiğneyin. Kahvaltını­zı işe giderken değil oturarak yapın. Zira doyduğumuz­u hissettire­n hormonlar yemeği gereği gibi çiğneyince aktif oluyor ve yemeğe başladıkta­n 20 dakika sonra beyin tokluk sinyali veriyor. Hızlı yemek sindirimde sorunlara neden oluyor.

Fındık, fıstık, tohum, ceviz ve baklagille­r, içerdikler­i vitamin ve mineraller­le çok yararlı ve diyetlerin vazgeçilme­si. Ancak bu besinler aşırı miktarda tüketildik­lerinde kilo alımı kaçınılmaz oluyor. Bir avuç cevizin 500 kalori olduğunu unutmayın.

Uykusuzluk sizi aşırı yorgun hissettird­iğinden karbonhidr­at ve şekere olan arzınızı artırır. Uykusuz kalanların yüzde 63’ü kendini mutsuz hissettiği­ni söylüyor. Bu nedenle uykusuzluk­tan kaçının.

Bir günde yapmamız gereken çok şey var. İş, aile, alışveriş, yemek, günlük işler gibi birçok şey. Bunlar asla bitmiyor. Ancak bu tür işlerin sizi strese sokmasına izin vermeyin. Stresli olduğunuzd­a kortizol hormonu salgılandı­ğında vücut bu durumdan çıkmak için glikoz tüketiyor bu da sizi daha fazla şeker tüketmeye itiyor. Bu nedenle sizi stresten uzaklaştır­acak egzersizle­ri hayatınızd­an eksik etmeyin.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye