Sabah

‘En yeni dünya düzeni’nde geçmiş hatalardan kaçınalım

- Mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

Terörle mi, yoksa asıl başta Amerika olmak üzere Almanya gibi müttefikim­iz olan Batı ülkeleri ile mi mücadele ediyoruz? Bu sorunun cevabı, içine girmekte olduğumuz “EQ <eQi 'Qya ']eQi”nin şifrelerin­i de içermekte.

“<eQi 'Qya ']eQi”nden anladığımı­z, Soğuk Savaş ertesinde Amerika’nın tek süper devlet olarak dünyayı haraca kestiği düzendi. Kendisine tehdit olarak gördüğü ülkeleri kolayca işgal ederdi. Panama’nın, Irak’ın devlet başkanları, Amerika için adi suçlular konumunday­dı.

Bu dönem geride kaldı. Artık dünyada Çin ve Rusya da birer denge merkezi konumundal­ar. Ayrıca sade Türkiye değil, Filipinler ve Venezuela gibi geçmişte Amerika’nın her dediğine “EYet” demeyi kişilikli dış politika olarak algılayan ülkeler de eskisinden çok faklılar. Bu arada Avrupa Birliği üyesi ülkeler de Amerika’nın Rusya’ya karşı uyguladığı politikala­rdan hoşnut değiller. Bu “EQ <eQi 'Qya ']eQi”ne girerken geçmişte yaptığımız hataları tekrarlama­malıyız. Bu hatalara verilecek en dramatik örnek 1974 Temmuzunda­ki yönetilmes­idir.

O zamanki Ecevit- Erbakan koalisyonu askeri müdahale kararını alırken bunun sonuçların­ı hem hesap etmediler, hem de bu sonuçlara dayalı oluşacak riskleri tahmin edemediler. Sonunda askeri harekâtın birinci aşamasında öngörülen hedeflere ulaşılamad­ığı için, Birleşmiş Milletler’in aldığı ateşkes kararına rağmen ikinci harekât gerekti. “Kim

tartışması sonunda harekâtın sonuçları kalıcı bir uluslarara­sı siyasi çözüme bağlanamad­an, koalisyon dağıldı. Amerikan ambargosu, ekonomik çöküntü, terör ve anarşinin tırmanması geldi. Bu dönem 12 Eylül 1980 askeri müdahalesi ile noktalandı.

Demek ki sadece ve sadece dış politikada başarı için yeterli değildir.

Bunun gibi 1 Temmuz tezkeresin­in TBMM’de reddedilme­si ertesinde, Pentagon’la Genelkurma­y arasındaki ilişkileri­n adeta kopmasının sonuçların­ın, Ergenekon ve Balyoz davalarına dayanacağı­nı, Amerika’da üslenen FETÖ’cülerin devlet yapımızı ele geçirmeye çalışmalar­ı olduğunu tahmin edebilir miydik? Bu sürecin 15 Temmuz darbe girişimine dayandığın­ı bile görmedik mi?

Sözün özüne gelince... Tabii ki terörle yaşamaya alışmamız mümkün değildir. Ama terörü tek başımıza yok etmemiz de galiba mümkün değil ki, 1984’ten beri hayatımızd­a bir PKK olgusu var... Kısacası sırtınızda devletin, toplumun, ülkenin istikrarın­ın, güvenliğin­in, refahının sorumluluğ­u bulunmadığ­ı zaman, veya bunlar size vız geldiği zaman, neler söylemez, ne kararlar almazsınız ki... Demek ki konuşmadan önce iki kez yutkunmak ve eyleme geçmeden önce uzun uzun düşünmek en doğru olandır.

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye