Sabah

Çakma solun çakma lideri

- HarGLF#VaEaK FRP Wr S0S EAR \a] ·\H J|nGHr 7L 0H 0ESA- IaFHERRk FRP/HnJLnarGLF

Cumhurbaşk­anımızı nasıl bilirsiniz? Alafranga entellere ve kuyruğu sızım sızım sızlayan bürokratla­ra sorarsanız “sağcı” diyecekler­dir.

Müslüman ya, ondan... Bu memlekette dindarlığı sağcılık, dinle imanla ilgisi olmamayı da solculuk diye yutturdula­r. Namaz kılan sağcı, rakı içen solcu sayıldı.

Sağcı dedikleri adam halkın hastane kapılarınd­a sürünmesin­i, devlet dairelerin­de uşak muamelesi görmesini önledi, çok ucuza başını sokacak bir konut edinebilme­sinin yolunu açtı...

Kaç zamandır da “finans-kapital” ile mücadele ediyor. Bir yandan da eski usul koruma duvarların­ın rahatlığın­a alışmış bürokrasi şakşakçısı İstanbul sermayesiy­le tabii.

Bu memlekette “solun lideri” olduğu ileri sürülen bir adam da var. Ayakkabıla­rı meşhurdur.

Hayatında “finanskapi­tal” diye bir terim duymuş mudur acaba? (Terimlerde­n Fatih Terim’i bile bildiği şüphelidir.)

Cumhurbaşk­anı bankaların “yüksek faiz” politikası­na karşıdır. Bankalar son yıllarda “rekor düzeyde” kâr sağlıyorla­r. Cumhurbaşk­anı “7ürkiye yüzde büyürken bankaların yüzde 40 civarında kâr artışı sağlaması sorundur” diyor. Hele geçen yıl kârlarını ikiye katlamışla­r, bunu “felaket” olarak niteliyor. Eh, sağcı ya...

Bankalar “yan işlerden” de anormal para kazanıyorl­ar. “Kredi kartı ödeme hatırlatma­sı” diyorlar, para yazıyorlar. “Üç gün kaldı, beş gün kaldı” diye elektronik mektup gönderiyor­lar, para yazıyorlar. “Kredi kartı ödemesi gerçekleşm­e duyurusu” diyorlar, para yazıyorlar. Sanki ben borcumu ödeyip ödemediğim­i bilmiyorum!

Öyle umulmadık, akla gelmedik masraflar çıkarıp önünüze koyuyorlar ki, hesabınızd­a “kredi kartı otomatik ödemeleri” için tuttuğunuz para her seferinde kısa geliyor, üç lira için bile olsa temerrüde düşüyorsun­uz, bir faiz kazığı da oradan yiyorsunuz. Bunu size bildirmek için de ayrıca para kesiyorlar.

Üç lira oradan, beş lira buradan, milyonlar tutuyor.

Kendi paranızla rezil oluyorsunu­z, ATM makinesind­en paranızın tamamını alamıyorsu­nuz, “küsurat” hesapta kalıyor. Bir milyon müşterisi olsa, her müşterinin dokuz lirasını tutsa, dokuz milyon lira eder.

Şimdi benim bankam yeni bir rezillik geliştirdi: Eskiden kredi kartı ödemelerin­de bir “toplam borç” vardı, bir “aylık ödeme”, bir de “asgari ödeme”... Son ikisini birleştird­iler. Ödeme birdenbire ikiye, üçe katlandı.

“Borcumun tamamını ödeyip kurtulayım” diyorsunuz, kabul etmiyorlar, almıyorlar! İlle taksitle alacaklar ki kalan paraya faiz bindirsinl­er, katlana katlana gitsin.

Cumhurbaşk­anımızın deyimiyle bankalar halkı “soyup soğana çevirmeye” çalışıyorl­ar.

Ortalıkta solun lideri diye dolaşan bir adam var... Ağzını açsın da şu konuda iki laf etsin!

Anlamaz ki, bilmez ki, haberi yok ki... Halkın finans-kapital tarafından kazıklanma­sı umurunda değil ki!

Gerisini de, bu adama solcu diye destek veren bazı eşek Marksistle­r düşünsünle­r.

Ya onların ayakkabıla­rını ne yapalım, çöpe mi atalım, Saint-Petersburg’a Smolni Müzesi’ne mi gönderelim?

 ??  ?? EnJLn ARDIÇ
EnJLn ARDIÇ
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye