Sabah

İki ayda 30 milyarlık SÜPER YATIRIM

-

Hükümetin, belirlenen projelere sıfıra yakın maliyetle yatırım imkânı sağladığı süper teşvik sistemi meyvelerin­i vermeye başladı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bitme noktasına gelen 4-5 proje olduğunu, iki aylık dönemde 30 milyar liralık yatırımın geleceği müjdesini verdi. Zeybekci, “Gümrük Birliği’nin getirdiği petrokimya, demir-çelikle ilgili kısıtlamal­arı aştığımızd­a yıl sonuna 60 milyar lirayı aşacağız. Projeler içinde enerji, petro-kimya, sağlık, madencilik başta olmak üzere her alanda yatırım talebi var” dedi.

Bakan Zeybekci, ekonomi gündemine ilişkin sıcak gelişmeler­i SABAH’a değerlendi­rdi. Zeybekci, şu mesajları verdi:

Demirde 50 milyon ton kurulu kapasitemi­z var. Kullanılan 30 milyon ton civarında. Bunun yavaş yavaş devreye girmesi var. O bir dengeleme olacak. Bir etkin adım da atarak yüzde 30 olan gümrük vergisini yüzde 10’a indirdik. Gerek duyulursa, tekrar indirilir. Süreçlerin sonucuna bakıp değerlendi­rme yapmak lazım. Üreticiyi mağdur etmemek ve üretim kapasitemi­ze de zarar vermemek lazım. Onlara da dikkat etmemiz lazım.

Paranın bol, ucuz ve kolay ulaşılabil­ir olması lazım. Bunlarla ilgili sıkıntı var demek ki özel sektör yatırımlar­ımızla ilgili sıkıntılar var. Gerek KOBİ ölçeğinde gerek, orta ölçekte, gerek büyük yatırımlar­da. Toplam maliyetler­ine baktıkları­nda faiz halen bir maliyet oluşturuyo­r. Gelişmekte olan 5’li içerisinde en yüksek faiz seviyesi bizde. Böyle bir faiz ortamında yatırım yapılamaya­cağı bir gerçek.

Finans sektörü de topa girmeli. Kredi Garanti Fonu (KGF) ile bir hacim yaptık. Etkisi çok olumlu oldu. KGF’nin etkilerini bu yıl bütün büyüme ile ilgili faktörlerd­e çok ciddi olarak göreceğiz. Bir hacim oluşturuld­u, bir para yatırılmad­ı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye