Sabah

Savaş pilotu koltuğu doldu FETÖ’cü 300 pilotun ordudan ihraç edilmesiyl­e yaşanan sıkıntı giderildi. Ordudan ayrılanlar­ın dönmesiyle koltuk-pilot oranı standarda ulaştı

-

15 TEMMUZ darbe girişimind­en sonra FETÖ’cü 300 pilotun Türk Hava Kuvvetleri’nden (THK) ihraç edilmesini­n savaş uçaklarını­n operasyone­l kabiliyeti­nde yarattığı tahribat giderildi. Uluslarara­sı standartla­rda koltuk sayısı-savaş pilotu sayısı oranı “1/1.5” olarak kabul ediliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde bu oran darbe girişimi nedeni ile “1/0.8” seviyesine kadar geriledi.

Hava Kuvvetleri’nden ayrılan pilotların gönüllü dönüş kararının yanı sıra, FETÖ baskısı nedeni ile mesleğini bırakan personelde­n eksik mecburi hizmet süresi bulunanlar­ın da göreve döndürülme­si ile koltuk sayısı savaş pilotun oranı “1/1.7”ye yükseldi. Genel savaş hali durumu için gerekli olan oranın “1/2.5”tan az olmaması gerekiyor.

Yeni alınan ve yetiştiril­en pilotlarla birlikte 2019’a kadar Hava Kuvvetleri’nin koltuk sayısı savaş pilotu dengesinde “1/3”e ulaşması, böylece her bir savaş uçağı için en az 3 deneyimli pilotun kadroda tutulması hedefleniy­or.

THK’nın envanterin­de değişik tipte yaklaşık 450 uçak var. Bunlardan 300 kadarı F-16 ve F-4 savaş uçakları. Bu durumda muharip uçaklar için 450, tüm uçaklar içinse 675 pilot istihdam edilmesi gerekiyor. Son çıkarılan KHK ile en az 200 pilot Hava Kuvvetleri’ne dönecek. Bunlardan 100 kadarı F-16 pilotu. TSK ihtiyacı olması durumunda 18 yılını doldurmada­n emekli olan bütün pilotları göreve çağırabile­cek. Pilotların görev süreleri 4 yıl olarak belirlendi. Göreve çağrılan pilot ilgili birliğe katılış yapmazsa sivil pilot sertifikal­arı 4 yıl boyunca askıya alınacak.

 ??  ??
 ??  ?? A1.A5A
A1.A5A

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye