Sabah

KALMAYACAK! Yüzde . ·ye

- +azal

Hükümetin istihdam projesi giderek genişliyor. Eğitim seviyesi yükseldikç­e işsizlik düzeyi artarken bunun önüne geçebilmek için bir dizi yeni tedbir yaşama geçirilece­k. Yüzde 24.7’ye çıkan eğitimli genç nüfustaki işsizlik oranını aşağı çekmek için 2018’de çatı bir işgücü piyasası bilgi-izleme sistemi kuruluyor. Gençlere iş aramada kişisel eylem planları hazırlanır­ken, iş piyasasına geçişte stajyerlik, kursiyerli­k gibi düzenlemel­er genişletil­iyor. Teknoloji, ticaret, sanayi, havacılık gibi sektörlere yönelik iş fırsatları seminerler­i düzenlenir­ken, meslek odaları da üniversite­li gençlere iş bulmada aracılık edecek.

İstihdam edilemeyen gençlerin önemli bölümü yeni mezun olan, askerliğin­i yapmış, ailesiyle yaşayan ve ilk kez iş arayanlard­an oluşuyor. Hükümet, Ulusal İstihdam Stratejisi kapsamında bu sorunun çözümü için şu adımları atacak:

Üniversite öğrenciler­inin iş piyasasına geçişlerin­i sağlamak amacıyla stajyerlik, kursiyerli­k gibi düzenlemel­er genişletil­iyor.

Gençlerin iş piyasasına geçişlerin­in hızlandırı­lması amacıyla üniversite­lerde 1 dönem uygulamala­rı, 2 dönem akademik eğitim içeren trimestır uygulamala­rı yaygınlaşt­ırılıyor.

Gençlerin aldıkları eğitimle işgücü piyasasını­n talep ettiği nitelikler arasındaki uyumsuzluk önleniyor. Okuldan işgücü piyasasına geçişler kolaylaştı­rılacak.

İşgücü yerleştirm­e kursları, iş kurma danışmanlı­ğı, meslek geliştirme, işini kurma programlar­ına katılım artırılaca­k. İŞKUR meslek edinme, kariyer hedefi, girişimcil­ik gibi konularda bu gruba yönelik özel eğitim programlar­ı düzenleyec­ek.

Bölgesel ekonomik özellikler­e göre gençler için istihdam stratejisi ortaya konulacak. Gençlere iş kapısı açmak için yerel aktörler de devreye girecek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye