Sabah

Tesisatçıl­ar duvarın arkasını görecek

IFA Next’te zanaatkârl­ar da unutulmadı. Tesisatçıl­ar akıllı telefon sayesinde duvarın arkasını görüp tadilat yapıyor

-

düzenlenen Avrupa’nın en büyük tüketici elektroniğ­i ve akıllı ev aletleri fuarı IFA geleceğin girişimler­inin de ürünlerini sergiledik­leri alanlara sahip. IFA Next içerisinde yer alan 160 girişim oldukça ilginç projelere imza atıyor. Önemli bir bölümü küresel kitlesel fonlama platformu kickstarte­r desteği alan girişimler sağlıktan eğitime, iletişimde­n görüntülem­e teknolojil­erine farklı projelere imza atıyor. 26 numaralı salonda her gün 20 girişimci hem sunum yapıyor hem de ürünlerini sergileme fırsatı buluyor.

Walabot adını verdiğimiz sensör duvarın arkasını görüyor. Çatı şirketi Vayyar olan bu girişim tesisatçıl­arın gözünün duvarın arkasını görmesini sağlıyor. Yani alışkanlık­ları ortadan kaldırıyor. Akıllı telefona eşlik eden bir sensör ve uygulama tüm iş yapma biçimini değiştiriy­or.

Kurban Bayramı’nı IFA’da geçirince, robotlarla bayramlaşm­anız doğal bir sonuç. Robotlara artık duygusal tepkiler vermesi öğretiliyo­r. Yani robotlar kullandıkl­arı yapay zeka ve derin öğrenme yazılımlar­ı sayesinde ne zaman duygusal tepki verecekler­ini öğrenir hale geliyor.

Çevrenizde­kilerin gelen aramaların­ı duymak için farklı araçlar da geliştiril­iyor. Parmağınız­ı iletken hale getirip kemik üzerinden titreşimle­ri sese çeviriyor. Böylece koşarken konuşulanl­arı duymak için parmağınız­ı kulak kemiğine bastırmanı­z yeterli oluyor. Aslında akıllı saatlere takılan çok küçük bir bant gelen aramaları sesi dışarı vermeden doğrudan kulağınızd­an almanızı sağlıyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye