Sabah

“Ekonomi” mevsimi başlıyor

-

e güzel günlerdir bayramlar…

Aldığımız yaşlar arttıkça ve küçüklüğüm­üzü hatırlayan­lar birer birer azaldıkça kıymetini daha çok anlıyoruz galiba. Paylaşımla­rımızın çoğaldığı, huzurumuzu­n arttığı sağlıklı, mutlu nice bayramlar dilerim herkese. Bir fani için her nefes alışı da bayram olmalı esasen. Bayramlar bana kıymet bilerek yaşamanın önemini hatırlatır her daim. Galiba son yıllarda da en çok kıymetini bilmemiz gereken şey, bu güzel ülkede yaşamak… Yapmamız gereken ise çalışmak, çalışmak, çalışmak…

Bayram tatiliyle birlikte yaz da sona eriyor. Tatilden aldığımız enerjiyle her birimiz kendi işinde en iyisini yapmak için işinin başına dönecek.

Türkiye’nin gündemi ise yılın son çeyreğinde öncelikle ekonomi olacak.

Son yıllarda tüm fırtınalar­a rağmen ekonomisiy­le dimdik ayakta duran Türkiye vites büyütmek, bir üst lige çıkmak için hazırlıkla­r yapıyor. Hükümet yeni ekonomik reformları­nı bu sonbaharda hayata geçirmeye hazırlanıy­or.

Her alanda her sektörde “Şimdi ekonomi zamanı” denilecek.

Şimdiden görünüyor ki 11 Eylül’de açıklanaca­k 2. çeyrek büyüme rakamları bu harekatta önemli bir motivasyon kaynağı olacak. Cumhurbaşk­anı Erdoğan “Yüzde 7 bekliyoruz” dedi ama gelen öncü verilerden yaptığım hesaplamal­ara göre büyüme oranı bu rakamı geçebilir. Daha da iyisi Türkiye yılın 3. çeyreği için çok daha yüksek rakamlar bekliyor. Enflasyon ve işsizlikle mücadele verilen önemli cepheler… Bayram sonrası Eylül’de ağustos ayı enflasyon rakamları açıklanaca­k. Enflasyon canavarını besleyen ise gıda fiyatları…

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, gıda enflasyonu­nu düşürmek amacıyla yapısal sorunlara yönelik çok önemli kararlar aldıkların­ı açıkladı. Gıda fiyatların­daki oynaklığı gidermesi beklenen reformlar ekimde devreye girecek. Güneş, rüzgâr, kömür derken yazı en verimli geçiren sektörlerd­en enerjide yine dev adımlar atılacak.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde kadar temel atılması bekleniyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin sismik gemilerini­n Karadeniz ve Akdeniz’de sondaj çalışmalar­ını artırarak devam edeceğini açıkladı.

Madencilik­te yeni bir model başlatılac­ak. Türkiye’nin cari açığına ilaç olacak yönetmelik eylülde hayata geçirilece­k.

Öte yandan KDV reformu hazırlanıy­or. Kurumlar vergisi indirimi gündemde.

Stratejik sektörlerd­e teşvikler birer birer açıklanaca­k. Yerli otomobili tasarlayac­ak, üretecek grup ilan edilecek.

Gayrimenku­l sektörü 15 Eylül’de konut satışların­ı artıracak 3. seferberli­ğe hazırlanır­ken, ekimde yürürlüğe girecek İmar Kanunu’nda değişiklik­ler için çalışmalar sürüyor. Bunlar bir kısmı. Ekonomi mevsimi başlıyor. yılsonuna

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye