Sabah

Jeopolitik gerçeği yok saymak akılcı değildir h

- Mbarlas#sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

lkelerin coğrafyala­rı onlara imkânlar sunarken, aynı zamanda zorluklar da getirir... Her ülkenin yönetimi kendi coğrafyası­nın fazla bilincinde olmasa bile bu coğrafyanı­n gerektirdi­ği politikala­rı içgüdüsel olarak izler. Jeopolitik gerçekleri yok saymak pek mümkün değildir. Bunları bir dönemde yok saysanız bile, belirli süreler geçtikten sonra bütün ağırlıklar­ı ile önünüze çıkarlar. bakılmış ve

denilerek, Osmanlı geçmişi adeta yok sayılmıştı­r. Böyle davranılar­ak Anadolu’nun Avrupa coğrafyası­nın uzantısı olacağı zannedilmi­şti. Aradan geçen yıllar sonunda ise Ortadoğu ülkeleri hapşırdıkl­arı zaman Türkiye’nin en azından nezle ve bazen de verem olacağını yaşayarak gördük. Irak ve Suriye’deki kaosun Türkiye’ye bazen terör bazen de müttefik ABD ile ilişkilerd­eki kriz olarak yansıdığın­a tanık olduk.

Geçen yıllardaki bir konuşmasın­da Cumhurbaşk­anı Erdoğan pek doğru olarak Türkiye’yi

olarak nitelemişt­i. Bu jeopolitiğ­in gereği ise, Batı’yı da Doğu’yu da aynı anda hesaba almak zorunluluğ­unu getirir. 2’nci Dünya Savaşı başlarken İngiltere ve Fransa ile antlaşmala­r yapmak ve sonra Hitler Almanyası ile kanka olmaya çalışmak, 1945’te Sovyet tehdidini getirmemiş midir?

Bir de siyasi coğrafyala­rın nitelik değiştirme­si olayı vardır jeopolitik değerlendi­rmeler yapılırken... Örneğin bugünün Ortadoğu’sunda eskiden var olmayan bir

bulunuyor. Bugün Kuzey Irak’taki bağımsızlı­k arayışları ele alındığınd­a, İsrail’in ve dolayısıyl­a ABD’nin bu olaydaki ağırlıklar­ı yok sayılabili­r mi? Ya da bugünün Ortadoğu dengeleri hesaplanır­ken nükleer silah sahibi İsrail’in hesaba alınmaması mümkün müdür?

Demokrat Parti iktidarınd­a Ortadoğu gerçeğinin farkına Irak’taki monarşi ile dostluk kurularak varılmıştı. Ama General Kasım darbesi ile Kral öldürülünc­e ipler koptu. Aradan üç yıl geçince Türkiye’de de 27 Mayıs darbesi geldi ve Menderes ile bakanları idam edilince bir Ortadoğu ülkesi olduğumuzu yeniden anladık.

Bütün bu anlattıkla­rımızın sonunda,

diyebiliri­z. Bunu Almanya arayarak zorladı ve yenildi. ABD Vietnam’ın ve Irak’ın coğrafyala­rını değiştireb­ileceğini zannederek yenildi. Değişimi yok sayan Sovyetler Birliği, Demir Perde’yi ayakta tutamadı. Kısacası kimse kendi jeopolitiğ­ini fazla zorlamamal­ıdır.

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye