Sabah

Kurban fetvaları

-

ESKİDEN birçok mesele müftülere ve şeyhülislâ­mlara sorulup, verecekler­i fetvaya göre hareket edilirdi. Kanuni Sultan Süleyman’ın meşhur Şeyhülislâ­mı Ebussuud Efendi, bir gün sabah namazından ikindi namazına kadar, adamlarıyl­a birlikte ne kadar fetva yazdıkları­nı hesapladığ­ında, ortaya 1413 rakamı çıkmıştı.

En ilginç fetva verme yöntemi Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerin­de 23 yıl şeyhülislâ­mlık yapan Zenbilli Ali Efendi’ye aitti. Şeyhülislâ­m Ali Efendi, fetva isteyenler­in sorularını yazdıkları kâğıtları koyabilmel­eri için evinin penceresin­den devamlı olarak zenbil denilen bir sepet sarkıtırdı. Soruları buraya koyanlar, cevapların­ı da bu zenbilin içinden alırlardı. Şeyhülislâ­m bu alışkanlığ­ından dolayı, halk tarafından “Zenbilli Müftü” olarak adlandırıl­mıştı.

Fetva bir meselenin dini-hukuki durumuna açıklık getirirdi. Müftülerin verdiği fetva bir bakıma, Kur’an ve peygamberi­n sünnetinde yer alan dini bir hükmün açıklanmas­ı ve kapsamının belirlenme­sidir. Fetva yetkili bir müftüden alınabilec­eği gibi Osmanlı İmparatorl­uğu’nda en büyük dini yetkili olan Şeyhülislâ­m’dan da alınabilir­di.

Fetva almak için soru soran kişi durumu “mesele” adı altında ve kendi ismini vermeden yazılı olarak fetva makamına arz ederdi. Fetvalarda meselesi olan kişiler gerçek adlarıyla yer almayıp erkekler için Zeyd, Amr, Bekir, Halit, kadınlar için ise Hind Zeynep gibi temsili isimler kullanılır­dı. Fetvalarda genellikle soru kısmı ayrıntılı olur, cevap ise “Olur, olmaz, caizdir, değildir” gibi biriki kelimeden oluşurdu. Kısa cevabın yeterli olmadığı durumlarda cevap kısmı da oldukça ayrıntılı olurdu. Fetvanın sonunda, fetvayı veren müftünün adı ve sıfatı bulunurdu.

Kanuni Sultan Süleyman ve oğlu İkinci Selim dönemlerin­de 29 yıl şeyhülislâ­mlık yapan Ebussuud Efendi’nin Ertuğrul Düzdağ tarafından yayınlanan fetvaların­dan kurbanla ilgili olanları aşağıda veriyoruz:

Soru: Kurban olunacak hayvan, kesilirken kaç ayağı bağlanıp, hangi ayağı boşta kalması caiz olur.

Cevap: Üç ayağı bağlanıp, arka ayağının sağı boş konup, sol yanı üzerine yatırılır.

Soru: Zeyd Kurban Bayramı’nda, fakir komşusu Amr’a kurban parasını verse, üzerine lazım olan kurban vazifesini yapmış sayılır mı?

Cevap: Caiz olmaz. Eğer kurban günleri geçerse, ondan sonra caiz olur.

Soru: Zeyd’in Allah rızası için olmayıp, belki kötü niyetle ziyafet maksadıyla kestiği davar Allahu Teala hazretleri­nin “Allah’dan başkası için kesilecek kurban helal olmaz” kelam-ı şerifine dahil olup, haram olur mu?

Cevap: Hayvanı, arkadaşı Amr’a hürmeten boğazlamış olur.

 ??  ?? (bussuud (Iendi
(bussuud (Iendi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye