Sabah

Habur yerine ESENDERE

Gelirken ,rak ile tiFarette

- Selçuk ADIGhZEL

Kuzey Irak’ta yapılması planlanan referandum öncesi bölgede tansiyon yükselirke­n, hükümet olası gelişmeler­e karşı çok seçenekli bir plan hazırladı. Bu kapsamda Kuzey Irak ekonomisin­in can damarı olan Habur Sınır Kapısı’nın kapatılmas­ı da seçenekler arasında bulunuyor. Bu plan doğrultusu­nda Irak ile ticarette bölgesel yönetimi by-pass edecek alternatif güzergâhla­r üzerinde çalışılıyo­r.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci referandum kararında ısrarcı olmanın Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) ciddi zarar vereceğini belirterek “IKBY ile 2.5 milyar dolar ticaret hacmimiz var. Habur’un kapatılmas­ı da seçenekler arasında. Bölgesel yönetimin iki önemli ticari partneri var; bunlar Türkiye ve İran. Dolaysıyla buradaki baskı ve kararlılık IKBY için üstesinden gelemeyece­ği bazı maliyetler doğuracakt­ır” diye konuştu.

Hükümet Habur’un kapatılmas­ı durumunda Irak ile olan ticaretin zarar görmemesi için alternatif ticaret güzergâhla­rı üzerinde de çalışma yürütüyor. Irak ile ticarette hava taşımacılı­ğına ağırlık verilmesi ve Esendere Sınır Kapısı gibi bölgesel yönetimi bypass edecek sınır kapılarına ağırlık verilmesi seçenekler­i masada bulunuyor.

Türkiye’nin Kuzey Irak ile ticaret hacmi 2.5 milyar dolar seviyesind­e bulunuyor. Sene sonuna kadar bu rakamın 3 milyar doları bulması bekleniyor. Türkiye’nin Irak’la olan ticaret hacminin ise yılsonunda 8 milyar dolara ulaşması öngörülüyo­r. merkezi hükümetle ihtilaI halinde olan IKBY için Habur

 ??  ?? %ülent TüfenkFi
%ülent TüfenkFi
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye