Sabah

KOBİ’lere ön ödeme MÜJDESİ

- SeloXN A',*h=EL

KOSGEB’den işletmeler­e 2 yeni destek müjdesi geldi. KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı kapsamında yüksek teknolojil­i ve katma değeri yüksek ürünler üretenlere destek verilecek. İşletmeler tutarın yüzde 25’i kadarını erken ödeme olarak alabilecek. Destek kapsamında istenen teminat mektubu giderleri de yüzde 100 oranında desteklene­cek. Destekler için üst limit 5 milyon lira olacak. Ayrıca artık KOSGEB destekleri­nde ön ödeme de alabilecek.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, dün düzenlediğ­i basın toplantısı­nda KOSGEB’in başlattığı KOBİ Geliştirme Destek Programı (KOBİGEL) ve Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı’nın detayların­ı açıkladı. Düzenlemel­erden öne çıkan başlıklar şöyle:

TÜRKİYE’DE YAP DESTEĞİ KAP: Yeni açıklanan destek programlar­ı kapsamında yurt dışından ithal edilmekte olan ürünlerin yerlileşti­rilmesi, Türkiye’de üretilmesi için KOSGEB kesenin ağzını açacak. Türkiye’de iç pazarda karşılığı olan ancak yurt dışından ithal edilen ürünleri üretecek firmalara 5 milyon liraya kadar destek verilecek. Gerekli şartları sağlayan firmalara yatırım projeleri süresince makine-teçhizat ve yazılım giderleri, personel gideri, eğitim ve danışmanlı­k giderleri ve kira giderleri noktasında destek verilecek. Yatırım sonrası üretime başlanması itibarıyla ise 1 yıl süre ile personel, enerji ve bakım-onarım giderlerin­de firmalara destek verilecek.

TEKNOLOJİY­E YÜZDE 100 DESTEK: Destek kapsamında istenen teminat mektubu giderleri de yüzde 100 oranında desteklene­cek. Destek oranları ise mikro işletmeler için yüzde 70 geri ödemesiz, yüzde 30 geri ödemeli; küçük orta ölçekli işletmeler için ise yüzde 60 geri ödemesiz, yüzde 40 geri ödemeli şeklinde olacak. İşletmeler desteklenm­esi ön görülen tutarın yüzde 25’ini avans olarak alabilecek.

KOBİ’LERE AVANS MÜJDESİ: Daha önceki KOSGEB destekleri­nde ön ödeme imkânı olmadığını belirten Özlü, 1 Temmuz’da yürürlüğe giren Üretim Reform Paketi ile şirketlere avans verilecek. Bakan Özlü, gerçekleşt­irecekleri icra komitesi toplantısı­nda söz konusu maddeyi uygulamaya koyacaklar­ını belirtti.

 ??  ?? Bakan gzlü’nün yeni destek Sake-
Bakan gzlü’nün yeni destek Sake-
 ??  ?? AN.ARA
AN.ARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye