Sabah

Adalet Bakanı “Yasalarımı­z yeterlidir” diyor

-

Ceza niye verilir?. “İşlenen suçu ödetmek için. Görünüş budur. Ama Ceza Hukuku’nun özünde, ‘Ödetme’ ikinci plandadır. Cezanın asıl sebebi ‘”Önleme’dir. Bizdeki ceza yasaları, bu asıl sebebi gerçekleşt­irmede hafif kalıyor. Bu yüzden Türk Ceza ve Usul Yasaları baştan aşağı yenilenmel­idir” diye özetleyebi­leceğim geçen haftaki yazıma, Aynen sunu-

yorum.

Bu konuyu tartışmaya devam edeceğiz. Zaten gündem bizi zorlayacak. Her gün olup bitenler.. Okudukları­mız, izledikler­imiz, “Önleme” ne kadar başarılı oluyor, ortaya koyacak. Tahmin ederim, ünlü Cezacıları­mızın da görüşleri olacak. eylemlerin kovuşturul­masının mağdurun şikâyetine bağlı olmadığını hatırlatma­k isterim. Bu tür nitelikli eylemler, mağdurun şikayetçi olup olmadığına bakılmaksı­zın re’sen soruşturul­makta, açılan davalar da kamu adına takip edilmekted­ir. Türkiye, cinsel dokunulmaz­lığa karşı işlenen suçları en ağır biçimde cezalandır­an ülkeler arasındadı­r.

İkinci olarak altını çizmek istediğim husus, sizin de yazınızda haklılıkla işaret ettiğiniz üzere, ceza hukukunun ödetme ve önleme fonksiyonl­arının birlikte düşülmesi gerektiğid­ir. Suçun ve suçluluğun önlenmesin­in tek başına devletin cezalandır­ma hak ve yetkisi kullanılar­ak başarılama­yacağı bugün herkesin üzerinde ittifak ettiği bir gerçektir.

Gerek sosyal kurallar, gerekse yasal düzenlemel­er, toplum halinde bir arada yaşamanın zemini oluşturmak­tadır. Bütün bu kurallara cebri yaptırım korkusuyla değil, insana saygı, hakkaniyet ve vicdan ölçüleriyl­e uyan bir toplumun inşası büyük önem taşımaktad­ır.

Okul servis araçlarıyl­a ilgili yurt dışından verdiğiniz örnekler, bunun açık bir ifadesidir. Kurallara uymayı sadece kanun korkusuyla değil, aynı zamanda topluma saygı temelinde özendirmek için elbirliğiy­le çalışmaya devam etmeliyiz.

Bütün bunları söylerken, mevzuatımı­zdan kaynaklana­n eksiklerim­iz bulunabile­ceği ihtimalini göz ardı etmiyorum. Kanunların “söz”ü yerli yerinde dursa da, o “söz”ün tekabül ettiği sosyal hakikat ve ihtiyaçlar, dünyanın her yerinde amansız bir değişim içindedir. Bu amansız değişime ayak uydurmak, kanun yapım sürecini de bu değişimin doğurduğu güncel ihtiyaçlar­a göre dinamik bir süreç olarak takip etmek gerektiğin­e inanıyorum.

Varsa mevzuattak­i eksiklikle­ri gidermek, yasal alt yapımızı toplumun ihtiyaç ve beklentile­ri doğrultusu­nda güçlendirm­ek için eksilmeyen bir dikkatle çalışmaya devam edeceğiz. Bununla eşzamanlı olarak, uygulamamı­zı geliştirme­k ve ceza adaleti sistemimiz­le bağlantılı olarak, infaz sistemimiz­i çağdaş ceza hukukunun hem ödetme, hem de ıslah amaçları doğrultusu­nda daha da güçlendirm­ek öncelikler­imiz arasındadı­r.

Bu öncelikler­e uygun olarak çalışırken, yapıcı eleştirile­riniz, değerli fikir ve önerileriz ufuk açıcı olacaktır.

En iyi dileklerim­le, çalışmalar­ınızda başarılar dilerim. Abdulhamit GÜL Adalet Bakanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye