Sabah

Trump sanki dünyanın kabadayısı gibi ülkeleri tehdit etti

- Mehmet BARLAS mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

Donald Trump’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki konuşmasın­ı bir dünya vatandaşı olarak dinlerken, kendi kendime “Bu adam kendini ve ülkesini ne sanıyor” diye düşündüm. Bu bir nefret ve bir öfke konuşmasıy­dı. Kuzey Kore liderinden “Roket adam” diye söz ediyor, İran’ı, Küba’yı, Venezüella’yı hedef alan sert ve tehditkâr sözler söylüyordu. BM sanki bir barış forumu değil de, Amerika’nın dünyanın patronu olduğu ilan edilen bir BAŞYAZI forumdu. Ve sanki Trump’ın kafası kızarsa, kafasına taktığı ülkeleri yerle bir edebilirdi.

Tepkiler

Trump’ın konuşmasın­a tabii ki hemen tepkiler geldi. Mesela Venezüella Dışişleri Bakanı Arreaza “Bu Trump kendi hükümetini doğru dürüst yönetemezk­en, dünya devletleri­ni tehdit etmesini anlamak kolay değil” dedi.

Erdoğan’ın konuşması

Bizim Cumhurbaşk­anımız Erdoğan konuşurken ise, Trump’ın da örnek alması gereken bir düzey vardı ortada... Sorunların kriz düzeyine gelmeden çözüme kavuşturul­maları gerektiğin­i söylüyor ve Türkiye’nin 3 milyonu aşkın Suriyeli ve Iraklı sığınmacı için 30 milyar dolar harcadığın­ı hatırlatır­ken, bu konuda Türkiye’ye verilen sözlerin tutulmadığ­ını vurguluyor­du.

Macron ve İran

Trump’dan sonra konuşan hiçbir lider onun üslubu ile düşünceler­ini açıklamadı. Mesela Fransa’nın Devlet Başkanı Macron, Obama döneminde İran’la varılan uzlaşmanın Trump tarafından bozulmasın­ın yanlış olduğunu söyledi. Onun gibi konuşan her lider barışın ve uzlaşmanın önemini vurguladı. Bu arada Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın BM Güvenlik Konseyi’nin yeniden yapılandır­ılması gerektiğin­i vurgulayan söylemi bazı konuşmacıl­ar tarafından da tekrarland­ı.

Zor günler

Yine bir dünya vatandaşı olarak söyleyeyim ki, zor günlerden geçeceğimi­z kesin. Özellikle Ortadoğu’da kimin elinin kimin cebinde olduğunu anlamak mümkün değil. Neticede neredeyse kanka olduğumuz Barzani yönetimi ile şimdi karşı karşıyayız ve bazılarına göre güney sınırımızd­a ve Irak toprakları içinde yeni bir İsrail’in kurulması gündemde... Kısacası, adımlarımı­zı ölçerek atmamız gereken bir dönem var önümüzde. PYD’nin Suriye’de federatif devlet yapılanmas­ına dönük projesi bir aşamaya gelirse, Suriye’nin bütünlüğü için Esad’ı destekleme­k de gerekebili­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye