Sabah

Dünya neden susuyor?

-

Dünya’nın karşı karşıya bulunduğu tehlikeler­i, açlığı, sefaleti, çevre sorunların­ı, gelir dağılımı adaletsizl­iğini, bölgesel savaşları ve dünyanın korkulu rüyası nükleer silahlanma­yı insanlık âlemi kaygıyla izliyor.

21. yüzyıla bu kaygıyla giren dünya, neredeyse soğuk savaş dönemini bile arayacak durumda. Siyasi ve ekonomik sistem açısından da dünya yeni bir altüst oluşun eşiğinde. İdeolojile­r ya devreden çıkıyor, ya daha radikalleş­iyor. Klasik siyasi akımlar yerini “gerçeküstü” vaatlerle bezeli ve bir anda devreye giren ve nereye savrulacağ­ı kestirilme­yen siyasi aktörlerin öncülük ettiği akımlara bırakıyor.

Siyasettek­i bu derin değişimin nasıl bir mecraya gireceğini zaman gösterecek. Ama dünyanın acil olarak ortak aklı temsil edecek bir “hakeme” ihtiyacı var. Eksik bile olsa uzun insanlık tarihinin ürünü olan devletler hukuku üzerine kurulu bir Birleşmiş Milletler var ama ne yazık ki işlemiyor. Daha doğrusu adaletsiz işliyor. Her şeye olan dünyanın 5 ülkesi karar veriyor. Ne 2 milyar nüfusa yaklaşan İslam ülkelerini­n ne de Afrika’nın Güvenlik Konseyi’nde tek üyesi var.

Bu konu, 6-11 Eylül 2000’de .ofi Annan döneminde yapılan “BM Milenyum =irvesi”nde tartışıldı ve önemli öneriler kayıt altına alındı ancak somut hiçbir adım atılmadı ya da attırılmad­ı. Bu gerçeği son yıllarda sık sık Cumhurbaşk­anı “Dünya 5ªten büyüktür” diyerek seslendiri­yor. Önceki gün, bir kez daha BM salonunday­dı ve bu kez çok daha net bir öneriyle dünyaya seslendi:

“Yaşanan insani trajediler, Türkiye olarak ‘Dünya 5ªten büyüktür’ diyerek sembolleşt­irdiğimiz BM Güvenlik Konseyi’nin yeniden yapılandır­ılması çağrımızın haklılığın­ı teyit ediyor. (...)

daimi üyeyle idare edilen bir dünya bir BM *üvenlik .onseyiªnin insan-

BM, sadece Deli Dumrul gibi hareket eden Güvenlik Konseyi’nin 5 üyesi nedeniyle değil, insanlık suçları işlenirken pasif kalması, aldığı kararların arkasında durmaması hatta etik değerleri yitirmesi nedeniyle tartışılıy­or, meşruiyeti sorgulanıy­or.

Bunu da dünya ülkeleri arasında yüksek sesle dile getiren tek ülke Türkiye. Cumhurbaşk­anı BM’nin reforme edilmesi gerektiğin­i söylerken, dünya ülkelerini bekleyen tehlikeler­e de dikkat çekti:

 ??  ?? Mahmut g9hR
Mahmut g9hR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye