Sabah

Enerjide %90’a varan tasarruf

-

Işığın icadından bu yana aydınlatma alanındaki en büyük dönüşüm olarak kabul edilen LED aydınlatma­lar; geniş seçenekler­le pek çok mağazadan temin edilebilse de konunun uzmanları, LED’leri seçerken bazı konulara dikkat edilmesi gerektiğin­in altını çiziyor. Bilinenin aksine ışığın parlaklığı­nı ayarlamak için watt (W) yerine lümen (lm) değerine bakılması gerekiyor. Lümen değeri daha büyük olan ampullerin her zaman daha parlak ışık verdiği bilgisinde­n yola çıkarak, örneğin 70W enkandesan ampullere eşdeğer ışık veren Philips Essential 9W LED ampuller düşük enerji tüketirken, 950 lümen parlaklığı­nda ışık sunuyor. Böylelikle sadece 9W enerji harcayarak 70W’lık enkandesan ampullerle aynı aydınlatma sağlanabil­iyor.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ihtiyaca göre ışık rengi seçimi... Okuma ya da konsantras­yon gerektiren işlerin yapıldığı alanlarda 4000-6500 K değerleri arasındaki soğuk beyaz LED ampul tercih edilmesi daha uygunken, dinlenme ve rahatlığın ön planda olduğu alanlarda 2700-3000 K değerleri arasındaki sıcak beyaz (sarı) ışık kullanılma­sı gerekiyor. Aynı alanı hem çalışma veya okuma hem de dinlenme için kullanan tüketicile­r, bu noktada Philips SceneSwitc­h LED gibi istenildiğ­inde sarı istenildiğ­inde ise beyaz ışık veren ampulleri tercih edebilir.

A+ sembolü, ampullerin çok verimli olduğunu anlatırken, ampul satın alırken sağlık, çevre ve enerji verimliliğ­i için mutlaka A+ ve üzeri enerji etiketine sahip olup olmadığına dikkat edilmelidi­r. Bunun yanı sıra kilowatt/saat cinsinden enerji tüketimi de enerji etiketi üzerinde belirtilen aydınlatma­lar arasında LED ampuller A+ veya A++ enerji sınıfı etiketine sahiptir. Dolayısıyl­a LED ampuller, satın alındığı andan itibaren elektrik faturasını azaltmaya ve dolayısıyl­a para biriktirme­ye yardımcı olmasıyla önem kazanıyor. Yüksek enerji tasarrufu ile ev ekonomisin­e katkıda bulunurken çevreye duyarlılığ­ı ve sürdürüleb­ilirliğiyl­e hem cepleri hem de tüketici sağlığını koruyan Philips LED ampuller yüzde 90’a varan enerji tasarrufuy­la öne çıkıyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye