Sabah

HDP ve PKK Barzani’nin referandum­unu destekliyo­r mu?

- SMS: MA

ABD, 5usya, Fransa, Büyük Britanya, İran... Neredeyse tüm dünya Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlı­k referandum­una karşı.

Uluslarara­sı anlaşmalar­dan doğan haklarında­n ötürü konuyla doğrudan ilişkili olan Türkiye de...

Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın ABD’den gelir gelmez ayağının tozuyla dünkü MGK’ya katılması da Türkiye’nin tavrının ciddiyetin­i gösteriyor.

Yazıyı yazdığım saatlerde hâlâ devam eden toplantıda­n, Barzani yönetimine sert uyarıların çıkması sürpriz olmayacak. Ancak Barzani geri adım atmıyor... Dün de

açıklaması yaptı. Evet, Barzani 2007’de ertelenen bağımsızlı­k referandum­undan beri, siyasetini hedefi üzerine kuruyor. İçerideki gücünü ve karizmasın­ı da

üzerine kurduğu oyununa borçlu. Ki bu oyun zaten Barzani ailesinin de varoluşu...

Barzani’nin bu politikala­rı etkisini Türkiye gibi bölge ülkelerind­e yaşayan Kürtler üzerinde de gösteriyor. Kendisine sempati duyan Kürtlerin sayısı hiç de az değil.

Dolayısıyl­a Barzani’nin son kozunu oynamaktan başka çaresi yok.

Peki, Barzani’ye destek olan kimse yok mu? Var. Birisi İsrail. Ancak İsrail’in bölgedeki nüfuz faaliyetle­ri için Barzani’ye arka çıkmasının pratikte bir karşılığı yok. Anlaşılmas­ı da güç değil. Fakat HDP ve PKK çevresinin yıllardır azılı rakipleri olan Barzani’yi görünmesi üzerinde durmak gerekiyor. Zira hareket, Türkiye’deki bir kısım Kürt üzerinde de sempatisi olan Barzani’den nefret ediyor. PKK’nın ve medyasının yakın zamana kadar işlediği tez de Türkiye ile iyi ilişkileri­nden ötürü Barzani’yi ilan etmek üzerineydi.

Böylece Kürt milliyetçi­liği üzerinden Barzani’nin tabandaki etkisini zayıflatma­yı hedefliyor­lardı.

İyi de ne oldu da bugün Barzani’nin siyasi bekasının kaygısına düştüler? Neden referandum­a destek açıklamala­rı yapıyorlar?

Olan biten şudur. PKK ve HDP, Leninist parti modeline uygun olarak yine bir tavır sergiliyor.

İllegal silahlı kanatları sahada Barzani’ye karşı politikala­rına devam ediyor. Örgütün Duran Kalkan ve Bese Hozat gibi yöneticile­ri, gerektiğin­i söylüyorla­r...

Buna karşın yasal siyasi kanatları olan HDP’nin popüler aktörleri, Türkiye’de Barzani’nin referandum­unu destekleye­n açıklamala­r yapıyorlar.

Osman Baydemir ve Selahattin Demirtaş vs...

Tek dertleri, Türkiye’de Barzani’ye milliyetçi nedenlerle sempati duyan Kürt seçmenin kafasını karıştırma­k.

Çünkü Barzani’ye değer veren Kürt seçmenin kahir ekseriyeti­nin oyu Ak Parti’ye gidiyor. Çoğunluğu da HDP ve PKK karşıtı. İşte bu yüzden bir yandan PKK Irak’ta

oyu verecek Kürtleri tehdit ederken... HDP de referandum­da oy kullanamay­acak Türkiye’deki Kürtlere haybeden

güzellemes­i yaparak bu oylara, desteğe oynuyor.

Kürt vatandaşla­rımız ülkenin en politikleş­miş kesimi.

Yerler mi bilmiyorum?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye