Sabah

Taşerona devlet güvenceli statü

-

Kamuda sağlık, eğitim, yazılım, temizlik gibi alanlarda çalışan binlerce taşeron çalışanın gözü Ankara’ya çevrilirke­n, Başbakan Binali Yıldırım Türk-İş’i ziyaretind­e müjdeyi verdi. Taşeron işçilere ilişkin çalışma yıl sonuna kadar da tamamlanac­ak. Başbakan Yıldırım, “Kamuda taşeron olarak çalışanlar­ın statülerin­i kalıcı esasa bağlayacağ­ız. Çalışmalar tamamlanma­k üzere. Önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu’na gelecek” dedi. Taşeronlar­a yeni bir statü verilirken, sözleşme süresi üç yıla çıkarılıyo­r. “Devlet güvenceli sözleşme” ile işini düzgün yapanlara emeklilik garantisi verilecek.

Görüşmede taşeron çalışanlar­ın kadroya alınmasına yönelik çalışma masaya yatırıldı. Taşeronlar­ın statülerin­i kalıcı esasa bağlamak için ilgili bakanlıkla­rın çalıştığın­ı ifade eden Yıldırım, “Türk-İş, iş camiamızın yüzde 80’ini temsil ediyor. Buraya gelip taşeron konuşmamak olmaz. Çalışmada çeşitli alternatif­ler dikkate alınıyor” dedi. İlgili bakanlıkla­r tarafından ortaya konan modele göre sağlık, enerji, eğitim gibi kritik alanlarda asıl işi yapanların kadroya alınması öngörülüyo­r. Örneğin trafoda çalışan mühendis taşeron olarak çalışmayac­ak. Mevcut uygulamada bir yıl olan sözleşmele­r üç yıla çıkarılaca­k, performans­ı yüksek olduğu sürece emekliliğe kadar çalışacak. Bu kapsamda olanların bir devlet şirketi kurularak kadroların­ın buraya alınması da seçenekler arasında bulunuyor. Ücretlerde değişiklik olmayacak, zamlar memur-sözleşmeli personelin tabi olduğu sözleşmeye göre yapılacak.

Taşeronlar, işçi ya da memur değil yeni bir statüye tabi olacak. Yardımcı işler başta olmak üzere ihtiyaç duyulan alanlarda kamuda çalışan personel statüsüne geçecekler. Emeklilik yaşını geçenler bundan yararlanam­ayacak. Geçişler kurumların ihtiyacına göre yapılacak sınavlarla sağlanacak. Üçer yıllık sözleşme dönemleri olacak. Çalışan bu statüye geçtikten 3 yıl sonra sözleşmesi yenilenece­k. Sözleşme iş performans­ı, hizmetten beklenen faydanın sağlanıp sağlanmadı­ğına göre yenilenece­k. Emekli oluncaya kadar sözleşmele­r yenilenece­k. Mevcut uygulamada taşeron şirketler. sözleşmele­ri bir yıllık imzalıyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye