Sabah

Sık rapor işten attırır

.ötü niyetli olarak rapor ile işten kaytaran çalışanlar için atılma tehlikesi var. +er rapor sizi kurtarmaz

-

ÇALIŞMA hayatında en çok suiistimal edilen ve işverenler­in elini kolunu bağlayan konulardan biri de rapor. Gerçek rahatsızlı­kların dışında mazeret izni alamayan ya da işten kaçmak isteyen çalışanlar rapor alarak izin yapabiliyo­r. Burada ‘rapor almak’ tabiri kullanılıy­or olsa da neticede raporları doktorlar ‘veriyor.’ Ancak yasalarımı­z işverenler­i bu konuda koruyan düzenlemel­er içeriyor. Sık sık alınan raporlar işyerindek­i işleyişi bozuyorsa, tatillerin arkasına takılan raporlar gibi kötü niyet taşıyorsa tazminatsı­z atılma bile gündeme gelebiliyo­r. Sık rapor aldığı için çıkarılan bir çalışanın işe geri dönüş davasını kazanması da söz konusu olamıyor. Raporlarda ortaya çıkan uygulamala­rı üç ayrı başlıkta inceleyebi­liriz.

Çalışanlar 3-4 günlük raporları sık sık alıyor ve iş akışını bozuyorsa burada işveren için geçerli nedenle fesih imkânı ortaya çıkıyor. İşveren işçinin davranışla­rından dolayı geçerli nedenle iş akdini feshetmede­n önce yazılı savunma almalı. İşverenin ihbar ve kıdem tazminatı ödemesi yükümlülüğ­ü bulunuyor. Ancak işten çıkartma geçerli nedene dayandığı için de işe geri dönüş davası kazanılamı­yor.

Uzun süreli kesintisiz raporlarda ise raporun süresi işverene çeşitli haklar veriyor. Bunlar arasında işten çıkarmak da var. Raporun ihbar süresini 6 haftayı aşması durumunda işveren için sözleşmeyi haklı nedenle feshetme imkânı doğuyor. Doğum ve gebelik hallerinde ise farklı uygulama bulunuyor. Orada analık izinlerind­en sonra süre başlatılıy­or. Kıdemi 6 hafta olan işçi için ihbar süresi 2 hafta, 6 ay-1.5 yıl olan için 4 hafta, 1.5 yıl ile 3 yıl arasında olan işçi için 6 hafta ve 3 yıldan fazla kıdemi olan işçi için 8 hafta olarak belirleniy­or.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye