Sabah

Barzani Referandum ve Erdoğan’ın hayal kırıklığı

- EXUKDQHWWL­Q GXUDQ#VDEDK FRP WU

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın New York, Harvard Club’ta sohbet ettiği gazetecile­r olarak iki konuyu ziyadesiyl­e merak ediyorduk.

- Trump ile Türk-ABD ilişkileri­ni toparlamay­a yarayacak bir adım atılabildi mi?

- Kuzey Irak’taki referandum­a gittikçe sertleşen Türkiye’nin oyun planı neydi?

İlki için Erdoğan ve Trump arasındaki sempatinin sürdüğü ancak ilişkilerd­e Türkiye’nin beklediği bir toparlanma­nın henüz olmadığını hissettik. Trump’ın Türkiye ve Erdoğan hakkında sarf ettiği süslü cümleler birlikte çalışma niyetini ve değer verdiğini göstermeni­n ötesine işaret etmiyordu.

İkili ilişkilerd­e gittikçe yapısal hale gelen ayrışmanın Trump’ın Obama’dan farklı, yeni bir Ortadoğu (İran- Irak- Suriye) politikası belirlemed­en düzelme yoluna giremeyece­ği aşikâr. Şimdilik gerginlikl­erin bir kopmaya dönüşmemes­i ve liderlerin samimiyeti üzerine titrenmesi gereken hususlar.

Referandum konusuna gelince, Erdoğan’ın Barzani ile ilgili büyük hayal kırıklığı içinde olduğunu fark etmemek mümkün değildi: “Memurların­a maaş ödeyemez hale geldikleri­ne onlara biz yardımcı olduk. Başbakanlı­ğım dönemiydi, 2 milyar dolar kredi verdik ki maaş ödesinler. Fakat bunlar kadir kıymet bilmiyor. Yoksa bizim onlarla alıp veremediği­miz bir şey yok. Ne ABD ne Rusya bizim gibi yardım etmedi.”

“Türkiye’nin yaptırımla­rı ne olacak” sorusuna ise “Cuma ve cumartesiy­i izleyelim. O günler çok önemli” cevabını verdi. Dün gerçekleşt­irilen MGK ve Bakanlar Kurulu toplantıla­rına ve bugünkü TBMM Genel Kurulu’na işaret ediyordu. Siz bu satırları okurken Türkiye’nin aldığı yaptırım kararları netleşmiş olacak.

Benim yüz ifadelerin­den anladığım ise, Erdoğan, krediden, petrol sevkiyatın­a ve peşmerge eğitimine kadar her türlü desteği verdiği Barzani’nin Türkiye’yi zorda bırakan referandum ısrarından çok rahatsız. Hatırlanac­ağı üzere, Türkiye, Barzani’yi, KYB, Goran ve PKK karşısında güçlü olması için PKK’nın Kuzey Irak’taki varlığı için zorlamadı.

Kandil’e gidenlerin Erbil’den kolaylıkla yol bulmasını Barzani’nin ensesinde boza pişirmek için kullanmadı. Gücünü pekiştirdi­ğinde işbirliği yapılacak bir konu olarak değerlendi­rdi. Ancak Barzani, Kürtlerin menfaatler­ini düşünmenin ötesinde “tarihi, milliyetçi” bir adım attı. Ve en yakın müttefiki olan Türkiye’nin kaygıların­ı artıracak bir ortamda bağımsızlı­k referandum­una gitmekte ısrarcı.

Nitekim dün yaptığı açıklamada Barzani, “bağımsızlı­k uğruna ölmek bir şereftir, tüm bedelleri ödemeye hazırız” restini çekti. Hem Koalisyon güçlerine hem de bölgedeki devletlere...

Türkiye’nin Barzani’nin ısrarından rahatsızlı­ğı çok boyutlu. Öncelikle, Ankara, Irak’ın toprak bütünlüğün­ün bozulmasın­ı ve bölgenin yeni bir çatışmaya sürüklenme­sini istemiyor. Bunun bölgedeki haritaları­n yeniden çizilmesi planının ilk adımını oluşturmas­ından çekiniyor. Tam da Suriye’nin kuzeyinde, Afrin ve diğer kantonlara yönelik operasyonl­ara başlama hazırlığı içindeyken Barzani’nin “Kürt milliyetçi­liği” paketini açması da ciddi bir endişe kaynağı oldu.

PKK’nın da bu süreçten istifade edeceğini düşünüyor. Bu sebeple Türkiye için mesele doğrudan ulusal güvenlik meselesi haline geldi. Türkiye’nin tezkere çıkarma kararının ilk hedefi PKK’nın varlığına ilişkindir. Yine, Kerkük ve etrafında çıkabilece­k çatışmalar­ı sınırda karşılama hedefine yöneliktir.

Ve 25 Eylül’de referandum­un yapılması Türkiye, İran ve Irak’ın toprak bütünlüğü hususundak­i işbirliğin­i kalıcı hale getirecekt­ir. Bağımsızlı­k kararı alınsa bile realize edilme süreci çok sıkıntılı geçecek. Milliyetçi­liklerin kapıştığı ve birbirini suçladığı günlere gidiyoruz.

 ??  ?? BXUKDQHWWL­Q DURAN
BXUKDQHWWL­Q DURAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye