Sabah

HAKLARIMIZ­I KULLANMAKT­A KARARLIYIZ

Başbakan Yıldırım Barzani’ye Lozan’ı hatırlattı ve uyardı: Bu sevdadan vazgeç. Referandum bölgeye hayır getirmez

-

BAŞBAKAN Binali Yıldırım Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesud Barzani’ye seslenerek “Bu inattan, bu sevdadan vazgeç” uyarısında bulundu. Lozan Anlaşması’na dikkat çekerek “Türkiye ikili anlaşmalar­dan doğan haklarını kullanmakt­a kararlı” ifadesini kullanan Yıldırım şu açıklamala­rı yaptı:

Nedir bu anlaşmalar? Lozan Anlaşması, Madde 3, Madde 16. 1926 Ankara Anlaşması, 1946 Türkiye ile Irak Arasında Dostluk, İyi Komşuluk Anlaşması ve 1983 Türkiye-Irak Sınır Güvenliği ve İşbirliği Anlaşması. Kısacası işin özü şudur: Gerek Suriye’de gerekse Irak’ta mevcut statülerde, bu devletleri­n statülerin­de değişikliğ­e gidecek herhangi bir girişim, anlaşmalar­dan doğan haklarımız çerçevesin­de Türkiye’nin hiçbir zaman kabul etmeyeceği bir sonuçtur. Bunun gereği de yapılacakt­ır. Bütün dünyanın karşı çıktığı bu referandum bölgedeki Kürt kardeşleri­mize hayırlar getirmez. Bölgede PKK, DEAŞ, PYD/YPG terör örgütleriy­le mücadele var. Sorunlara yeni sorunlar eklemekten kaçınmak gerek.

İhtilaflı bölgelerin, ‘Kerkük’ün meseleye dahil edilmesi apayrı bir fecaat. Esasen orijinal nüfusuna göre Kerkük’ün yüzde 70’i Türkmen. Dolayısıyl­a demografi yapı değiştiril­miş olduğu için orada yapılabile­cek bir referandum aslında yanlış kişilere sorularak yapılmış olacaktır. Bu tamamen hukuksuz bir durumdur.

Tezkere, Türkiye’nin güney kara hudutları ötesinde ve mücavirind­e olabilecek her türlü milli güvenliği tehdit edecek gelişmeler­e karşı müdahale hakkını veriyor. Asker gönderme hakkını veriyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye