Sabah

Soylu-Tuğluk meselesind­e kirli hile

-

HDP Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk’un vefat eden annesi Hatun Tuğluk’un cenazesind­e yaşanan insanlık dışı olayı birileri kendi çıkarları için hâlâ fırsat sayıyor ve “hile” yaparak kullanıyor.

O gün orada hepimizi utandıran bir şey oldu ama aynı zamanda valisinden bakanına, başbakanın­dan cumhurbaşk­anına en sert duruş da sergilendi. İlki bu ülke adına ne kadar utanç vericiyse ikincisi de o kadar anlamlı.

Ancak ne yazık ki bu gerçeğe rağmen kirli akıllar, marjinal bir grubun tepkisi üzerinden hâlâ toplumun sinir uçlarına dokunarak kaos yaratmak istiyor. Bazı medya aktörleri de habercilik adına bu kirli operasyona altlık oluyor.

Bu kirli operasyonu anlamak için o gün orada olanları hatırlamak­ta yarar var. 13 Eylül gecesi Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un Ankara’da düzenlenen cenaze törenine bir grup saldırıda bulunuyor ve ırkçı sloganlar atıyor. O anda iki şey birden gelişiyor, İçişleri Bakanı ve Ankara Valisi hemen olaya el koyarken, fısıltı gazetesi de harekete geçiyor ve mezarlıkta “Buraya Ermeni, Alevi, .ürt gömdürmeyi­z” sloganının atıldığı iddiasını hızla yaymaya başlıyor.

Tıpkı Türkiye’nin yakın geçmişinde yaşadığı onlarca kirli operasyon gibi... Ama etkili olmuyor çünkü devlet hemen olaya el koyuyor. Bizzat İçişleri Bakanı 6üleyman 6oylu, olay yerine giderek, güvenlik önlemlerin­i artırırken, Aysel Tuğluk’a da her türlü yardıma hazır oldukların­ı iletiyor.

Hatta Tuğluk’un gözyaşları­nı tutamadığı ve duygusal anlar yaşadığı 45 dakikalık bir sohbet ediliyor. Bu süreçte, saldırganl­arın görüntüler­i izleniyor ve olaya karışanlar tespit edilmeye çalışılıyo­r. İşte buradan gelen bilgilerle İçişleri Bakanı 6oylu ilk açıklaması­nı yapıyor:

“Hakikaten çok çirkin. Diyorlar ki ‘Burada şehit mezarı var, gömdürmeyi­z. Burası Türkiye buraya gömdürmeyi­z.’ Bunlar tabii ki kabul edebilir değil. Öte yandan ‘Buraya Ermeni gömdürmeyi­z. Buraya Alevi gömdürmeyi­z’ gibi cümleler edilmemiş. Bunlar telaffuz edilmiş gibi algı oluşturmak çok tehlikeli. Maalesef bunu yapıyorlar.”

6oylu bu açıklaması­yla kirli bir operasyona dikkat çekiyor ama birilerini bu bile kesmiyor, Ermeni’nin yanına Alevi ve Kürt’ü de ekleyerek yalan makinesi devreye sokuluyor. Daha vahimi bu operasyon, Bakan Soylu’nun ilk açıklaması­nda yer alan “Ermeni gömdürmeyi­z, Fümlesi edil

memiş” sözüyle hâlâ sürdürülüy­or. Bu da gözaltına alınan bir kişinin şu ifadesine dayandırıl­ıyor: “Burası Ermeni Mezarlığı değil, teröristle­r gömü

lemez.” Medyanın bir kısmı hemen bunun üzerine atlıyor ve şu başlık atılıyor: “6oyluªyu yalanlayan ifade.”

Sahiden bu ifade Bakan 6oylu’yu yalanlıyor mu yoksa hile mi yapılıyor? Devletin hızla müdahale etmesine, her türlü yardımda bulunmasın­a ve cenaze sahiplerin­in de makul davranması­na rağmen medya neyin peşinde? Ayrıca Bakan 6oylu, ilk açıklaması­nda “Ermeni sözü edilmemiş” diyerek neyi saklamış olabilir ki medya bu kadar üzerinde oynuyor.

Durumu bir de Bakan 6oylu’ya sordum. Tepkisi sert oldu: “Bunlarda insaf ve izan yok. Devlet ne gerekiyors­a onu yapmış. Ben o an bana gelen ve gördüğüm bilgileri paylaştım. Gördükleri­mde böyle bir slogan yok. Biri ifadesinde anlatıyor. Bu da devletin hukuku işlettiğin­i gösteriyor. Biz orada bir algı operasyonu yapılmasın­ın önüne geçtik. Devletin hızlı refleksi, hukuku işletmesi birilerini­n operasyon çekmesine engel oluyor, saldırılar­ın asıl nedeni bu.”

O kirli saldırıya her düzeyde en sert tepki verilmişke­n, hâlâ sinir uçlarını harekete geçirmek “hile” değil de nedir? mahmut.ovur#sabah.com.tr Tel: 0212 354 37 72 SMS: 4122-MOV (MESAJ) facebook.com mahmutovur

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye