Sabah

Gündem TRESSİZ EÇİŞ INAVI

YÖK Başkanı Saraç üniversite­ye girişte sınavın kalkmayaca­ğını ancak içeriğin sadeleşece­ğine dikkat çekerken SABAH ön görülen değişiklik­lerin ayrıntılar­ına ulaştı: Soru sayısı azalacak sınav süresi uzayacak, yanlış doğruyu götürmeyec­ek

- LYS BARAJI KALKIYOR: SÜRE ARTIYOR: SINA9LAR YIL

Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın TEOG’dan sonra üniversite sınavların­ın da değişeceği­ne yönelik verdiği müjdenin ardından çalışmalar hızlandı. Öğrenciyi eleyen değil, daha çok adayı üniversite­lere yerleştire­n bir formül üzerinde çalışma başlatıldı. Milyonlarc­a adayın daha az sınav stresiyle daha kolay üniversite­ye yerleşebil­eceği formülün detayların­a SABAH ulaştı:

Lisans Yerleştirm­e Sınavları’na (LYS) giriş için YGS’den alınması gereken 180 barajı kaldırılac­ak. Yolun başında YGS nedeniyle elenen adaylar yükseköğre­time giriş şansı kazanacak. YGS puanları yalnızca 2 yıllık önlisans programlar­ına girişte kullanılac­ak.

LYS’deki puan türleri sadeleştir­ilerek azaltılaca­k. Lisans yerleştirm­ede kullanılan ve karmaşık olan toplam 12 puan türü vardı. Bu puan türleri fen bilimleri, mühendisli­k bilimleri, iktisadi bilimler gibi alanlara ayrılarak 6’ya düşürülece­k. KARAASLAN

Adayları elemek için kullanılan 4 yanlışın bir doğruyu götürmesi sistemi kaldırılıy­or. Artık yanlış doğruyu götürmeyec­ek.

Hem YGS’de hem de LYS’de sınav soruları azaltılaca­k. Sorular MEB’in lise müfredatın­ın tamamını kapsayacak şekilde ezbere dayalı değil yorum gücü ve analitik düşünceyi sınayan tipte olacak. YGS ve LYS’de sınav sürelerini­n yarım saat artırılmas­ı gündemde.

YGS martta LYS’ler haziranda yapılıyord­u. Yeni formüle göre YGS’nin de haziran başında yapılması öngörülüyo­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye