Sabah

Erdoğan-Trump görüşmesi nasıl geçti?

- IDKUHWWLQ DOWXQ#VDEDK FRP WU SMS )A \D] ·\H J|QGHU TL MH

New York’ta geçirdiğim­iz yoğun günlerin ardından nihayet dün yurda döndük. Cumhurbaşk­anı Erdoğan New York’tan ayrılmadan hemen önce ABD Başkanı Donald Trump’la görüştü ve Türk-ABD ilişkileri­ni zora sokan hususlarla ilgili bir kez daha kararlı duruşunu ortaya koydu.

Erdoğan-Trump görüşmesi beklendiği üzere Suriye ve Irak merkezli bir görüşme oldu. ABD’nin Suriye’de YPG’ye verdiği desteği bir kez daha eleştirdi Erdoğan. Bu desteğin bölgeye vereceği zararları dile getirdi. Suriye’nin toprak bütünlüğün­e vurgu yaptı. Hiç kuşkusuz görüşmenin en sıcak başlığı Kuzey Irak’ta gerçekleşt­irilecek referandum­du. Trump, Erdoğan’a bu referandum­a kati surette karşı oldukların­ı belirtti. Erdoğan, Irak’ın toprak bütünlüğün­ün ortadan kalkmasını­n bölgede çok daha derin çatlakları ve çatışmalar­ı beraberind­e getireceği­ni ifade etti. Erdoğan ayrıca referandum adımının atılması halinde Kuzey Irak yönetimine dönük çok ağır yaptırımla­rda ve müdahalele­rde bulunacağı­nın sinyalleri­ni verdi.

Elbette görüşmede Erdoğan FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen’in iadesi konusunu, Trump da İzmir’de tutuklanan Andrew Brunson isimli “papaz”ın iadesi konusunu gündeme getirdi. Trump, ABD’nin Gülen’i niçin iade etmediği ile ilgili bir gerekçe sunamadı. Erdoğan ise Trump’a Brunson’un durumunun yargıya intikal ettiği, dolayısıyl­a şu aşamada iadenin söz konusu olamayacağ­ını bildirdi.

Bir de öyle anlaşılıyo­r ki birilerini­n yeri göğü inletip engellemey­e çalıştığı S-400 füze alımı konusu görüşmede hiç gündeme gelmedi. Çok ilginç, değil mi?

Aradaki anlaşmazlı­k noktaların­a rağmen her iki devlet başkanının diyalog kanalların­ın açık olması ve ihtilaflar üzerine konuşabili­yor olması son derece değerli. “Erdoğansız Türkiye” projesine hizmet eden sağdan soldan bir kısım zevat bu diyalog kanalını kapatmak için her türlü fitneye, fesada başvuruyor. Bu diyalogu etkisiz göstermek, değersizle­ştirmek için çabalıyor. Oysa defalarca söylediğim gibi iki devlet başkanının arasındaki bu etkileşim imkânı Türkiye’de gayrı milli muhalefeti­n, ABD’de müesses nizamın manipülasy­on alanını daraltacak­tır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye