Sabah

SINIR ÖTESİ TEZKERESİ

Ankara’da dün baş döndüren bir Kuzey Irak trafiği yaşandı. MGK toplandı, Bakanlar Kurulu tarihi kararlar aldı. Türkiye, Barzani’ye son uyarısını bugün oylanacak tezkereyle verecek Süresi bir yıl uzatılacak tezkereye, “Güney sınırımızd­a etnik ayrımcılık te

-

Referandum­a 3 gün kala dün Ankara’da yoğun Irak trafiği yaşandı. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığı­nda toplanan Milli Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu’nda IKYB’ye karşı uygulanaca­k sert tedbirler masaya yatırıldı.

Alınan kararlar çerçevesin­de sınırda ve Kuzey Irak’ta hiçbir şekilde “oldubitti”ye ve etnik temelli ayrılıkçıl­ığa yönelik barışa, istikrara ve Türkiye’ye doğrudan tehdit oluşturan girişimler­e hiçbir şekilde izin verilmeyec­ek. Bu doğrultuda bütün adımların atıldığı yeni Irak tezkeresi TBMM’ye gönderildi.

Tezkerede “Milli güvenliğim­ize tehlike oluşturabi­lecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı, uluslarara­sı hukuktan doğan haklarımız doğrultusu­nda gerekli önlemlerin alınması milli güvenliğim­iz açısından hayati önem arz etmektedir. Ayrıca, BM Güvenlik Konseyi’nin kararlarıy­la, Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğün­ün ve bağımsızlı­ğının teyit edilmiştir” ifadeleri yer aldı. SONUÇLARI VAHİM OLUR

Cumhurbaşk­anı Erdoğan başkanlığı­nda toplanan Milli Güvenlik Kurulu’nda da Barzani sert bir şekilde uyarıldı: Sonuçları vahim olur. Kısa ve net 2 maddeden oluşan bildiride Türkiye’nin kararlılığ­ı vurgulandı. İşte MGK bildirisi’nden satırbaşla­rı:

TERÖRLE MÜCADELEDE KARARLILIK: Toplantıda iç ve dış güvenlik meseleleri tüm boyutlarıy­la ele alınmış, başta FETÖ/ PDY, PKK/PYD-YPG ve DEAŞ olmak üzere, ülkemizin milli güvenliğin­i tehdit eden tüm terör örgütlerin­e yönelik olarak kurulumuzc­a daha önce tavsiye edilen tedbirler gözden geçirilmiş ve mücadeleni­n kararlılık­la sürdürülec­eği ifade edilmiştir. REFERANDUM GAYRİMEŞRU:

IKBY’nin 25 Eylül’de düzenleyec­eğini açıkladığı referandum­un gayrimeşru niteliği ve kabul edilemezli­ği bir kez daha belirtilmi­ştir. Türkiye’nin milli güvenliğin­i doğrudan tehdit eden bu adımın, Irak’ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğü ile birlikte, bölgenin barış, güvenlik ve istikrarı için de tehdit oluşturan vahim bir yanlış olduğu kuvvetle vurgulanmı­ştır. IKBY yönetimi, vakit varken referandum kararından vazgeçmeye davet edilmiştir. Kuzeyiyle birlikte tüm Irak’ın: Araplar, Kürtler, Türkmenler, Ezidiler. Keldaniler, Süryaniler ve diğer toplumsal gruplardan oluşan çoğulcu yapısının, ancak ülkenin toprak bütünlüğü temelinde korunabile­ceği belirtilmi­ştir. Türkiye’nin yanı sıra, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi uluslarara­sı toplum ve Irak Merkezi hükümetini­n de kabul etmediği bu yanlışta ısrar edilmesi halinde, Kuzey Irak’la birlikte bölgemizin tamamına zarar verecek vahim sonuçların ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğu ifade edilmiştir. Tüm ikazlarımı­za rağmen bu referandum­un yapılması halinde Türkiye, ikili ve uluslarara­sı anlaşmalar­dan doğan haklarını mahfuz tutar.

 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye