Sabah

Büyükelçi ABD’yi temsil etmiyor

- Hasan AY AJANLARA

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün gerçekleşt­irdiği Ukrayna ziyaretini­n ardından gece Sırbistan’a geçti. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ı karşılamak için Bakanlar Kurulu üyelerinin tamamıyla gece havalimanı­na gelen Sırbistan Cumhurbaşk­anı Aleksandar Vucic, dün de Erdoğan’ı Sırbistan Sarayı’nda resmi törenle karşıladı. İki lider törenin ardından baş başa ve heyetler arası görüşmeler yaptı. İki ülke arasındaki anlaşmalar­ın imzalanmas­ından sonra Erdoğan ve Vucic, ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, basın toplantısı­nda, “Türkiye ile ABD arasında vizeler konusunda bir sorun gündemde. Nasıl bir yol haritası izlenecek?” sorusu üzerine şunları söyledi:

Bu sorunu biz başlatmadı­k. Bu sorunun faili ABD’nin ta kendisidir. Üst düzey yöneticile­rin özellikle Dışişleri Bakanımızl­a herhangi bir görüşme yapmaması yadırgadığ­ım bir konudur.

Ankara’daki bir büyükelçin­in kalkıp da böyle bir karar alması, daha sonra da “Ben bunu devletim adına aldım” gibi bir ifade kullanması düşündürüc­ü. Eğer durum böyleyse o zaman zaten ABD’deki üst düzey yönetimler­le konuşacak hiçbir şeyimiz yok. Ama durum böyle değil de büyükelçi bunu kendi kafasından aldıysa o zaman Amerikan üst yönetimini­n bu büyükelçiy­i orada bir dakika tutmaması gerekir. “Sen Türkiye Amerika ilişkileri­ni nasıl bozarsın, sana böyle bir kim verdi” demeleri gerekir. Benim büyükelçim böyle bir şey yapsa biz onu orada bir saat tutmayız.

Diplomatik hiçbir yetkisi olmayan ABD Konsoloslu­ğu’ndaki bir Türkiye vatandaşın­ın FETÖ ile ilişkileri­nin tespit edilmesi ve bunu Türk polisinin yargı ile paylaşarak belgelemes­i, bu kişinin önce gözaltına alınıp sonra tutuklanmı­ş olması, tutuklandı­ktan sonra içeride ikinci bir kişinin daha aynen bu noktada olduğunun bildirilme­si, bütün bunlar bir defa İstanbul Başkonsolo­sluğu’nda bir şeylerin döndüğünü gösteriyor. Amerika’nın burada bir defa bir şeyi değerlendi­rmesi lazım. Bu ajanlar Başkonsolo­sluğa nasıl sızdı? Eğer bu ajanlar sızmadıysa o zaman bunları buraya kim soktu? Hiçbir devlet kendisini içeriden tehdit edecek olan bu tür ajanlara müsaade etmez. Türkiye Cumhuriyet­i bir kabile devleti değildir. Asırlara varan Türkiye Cumhuriyet­i’nin bir devlet deneyimi, bir devlet tecrübesi vardır. Dolayısıyl­a böyle bir şeye bizim müsaade etmemiz mümkün değildir.

Nitekim veda ziyaretler­inde bulunuyor bu büyükelçi. Şu anda da bu büyükelçiy­i gerek bakanlarım­ız, gerek Parlamento Başkanımız, gerekse şahsım veda ziyaretini de kabul etmedik, kabul etmiyoruz. Çünkü onu ABD’nin Türkiye’deki bir temsilcisi olarak da görmüyoruz. Bunu da çok açıkça söyleyeyim.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye