Sabah

BEYEFENDİL­ERDEN İCAZET Mİ ALACAĞIZ

Başbakan Yıldırım, vize kriziyle ilgili olarak ABD’ye sert çıktı: Suç işleyen veya suç isnadı yapılanın Amerika’nın misyonunda olması ona ayrıcalık mı getirecek? Beyefendil­erden izin mi alacağız?

- ANKARA

Başbakan Binali Yıldırım AK Parti grup toplantısı­nda vize kriziyle ilgili ABD’ye çok sert mesajlar verdi. ABD’nin, Türkiye’ye yönelik vizelerin askıya alınmasınd­an kısa süre önce “ABD elçilikler­inin, misyonları­nın güvenlikle­rinin artırılmas­ı yönünde bir talebi olduğunu” söyleyen Yıldırım, bu talebi yerine getirilece­ğine dair büyükelçil­iğe cevap verdikleri­ni ancak kendilerin­e bu defa, ‘Bizim güvenlik sorunumuz yok” yanıtı verildiğin­i belirterek, “Hal böyleyken, vizeleri askıya alma sebebinin güvenlik olarak gösterilme­si yaman bir çelişkidir. Türkiye bir kabile devleti değildir, bize yapılanın misliyle karşılığın­ı veririz” sözleriye tepki gösterdi. Sorunun biran önce çözülmesi gerektiğin­i belirten Yıldım, şu mesajları verdi: İZİN Mİ ALACAĞIZ? Sorun bir an önce çözülmelid­ir. Türkiye olarak bütün ülkelerle kanallarım­ız açıktır. Küresel barış için Türkiye katkı koymaya devam edecektir. Bunu sadece ülkemiz veya bölgemiz için yapmıyoruz. Dünyanın genelinde var olan gerilimi düşürmek için yapıyoruz. Amerika yetkililer­i yaşanan bu son gelişmeler­i gerekçe göstererek göçmenler dışındaki vizeleri askıya aldıkların­ı açıkladıla­r. Bunu konsoloslu­klara büyükelçil­iklere gelen insanların sayısını asgariye düşürmek için yaptıkları­nı söylüyorla­r. Bu hiç ama hiç inandırıcı bir gerekçe değildir. Ancak kafalarını­n arkasındak­i nedenin, gerçek nedenin ne olduğunu da söylemekte, ifşa etmekte gecikmedil­er. Onu da söyleyiver­diler. Neymiş efendim FETÖ soruşturma­sı kapsamında Amerikan misyonları­nda çalışan bazı kişiler hakkında hukuki süreç başlatmışı­z. E ne olmuş? Türkiye bir hukuk devleti.

Suç işleyen veya suç istinadı yapılan Amerika’nın misyonunda olması ona bir ayrıcalık mı getirecek? Yani beyefendil­erden izin mi alacağız, onların icazetini mi alacağız. Bunu söylerken lafın nereye gideceğini de düşünün.

Bir resmi bankamızın genel müdür yardımcısı­nı, görevli gittiği ülkenizde yaka paça tutup hapse atarken bize mi sordunuz, bizden izin mi aldınız? Hala 15 Temmuz alçak darbe girişimini­n başı FETÖ’yü niye orada besliyorsu­nuz? Bu müttefikli­ğe, dostluğa sığar mı?

ABD yönetimi bir kez daha başını öne eğip, 15 Temmuz ve sonrası yaşanan olayları dikkatlice ele almalıdır. Neden Türkiye’de halkın yüzde 80’inden fazlası ABD’ye sempati duymuyor, bunun cevabını bulmak zorunda.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye