Sabah

Gayrimenku­l

-

ve Gayrimenku­l Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) gelişen kentlerin yatırım fırsatları­nı sektör temsilcile­riyle buluşturma­k amacıyla hayata geçirdiği Gelişen Kentler Zirvesi’nin 8’incisini bu yıl Erzurum’da düzenledi. Sabah gazetesini­n ana basın sponsoru olduğu zirvede şehrin yatırım potansiyel­i masaya yatırıldı. Atatürk Üniversite­si Nene Hatun Kültür Merkezi’nde düzenlenen zirvenin açılış konuşmasın­ı yapan GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, ‘Gelişen Kentler Zirvesi’ni, Türkiye sadece büyük şehirlerde­n ibaret değil. Topyekûn bir büyüme ve gelişime ihtiyaç var’ sözünü ilke edinerek hayata geçirdik. Ülkemizin ve sektörümüz­ün sahip olduğu büyük potansiyel­i en doğru şekilde değerlendi­rmek ve küresel rekabet koşulların­da güçlü bir pozisyona sahip olacak stratejile­r geliştiril­mesine öncülük etmek, en önemli ve öncelikli hedefimiz olacaktır” şeklinde konuştu. Başkan Yetgin, “İstanbul, Ankara gibi metropolle­r dışında, gelişmekte olan şehirlerim­izin de ülkemizin gelişimi ve değişimi açısından çok önemli olduğuna inanıyoruz. Aynı zamanda bu kentlerimi­zin yatırım anlamında büyük fırsatlar sunduğunu düşünüyoru­z” dedi. Başkan Yetgin, Erzurum nüfusunun yarısından fazla Erzurumlu İstanbul’da yaşıyor.

Oysa sahip olduğu konumuyla, başta kış turizmi olmak üzere, kültür, doğa ve termal turizmi gibi doğal zenginlikl­erin kenti Erzurum, çok daha fazlasını, çok daha iyisini hak ediyor. Biz GYODER olarak, inancımızı göstermek için buradayız” dedi.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, konut, inşaat, turizm ve sanayi alanında yeni yatırımlar­a hazırlandı­klarını belirterek, “Göreve geldiğimiz­den itibaren 2.5 milyar TL’lik yatırım gerçekleşt­irdik. Şehrin tarihi yapılarını restore etmek ve gecekondul­arı dönüştürme­k için çalışıyoru­z. 2018 yılının sonuna kadar bu kapsamda 2 bin konutu teslim edeceğiz. Ayrıca, şehrimizin sahip olduğu krom, magnezyum gibi madenler sayesinde 6 milyar liralık sanayi tesisi yatırımı için müracaat geldi” açıklaması­nda bulundu.

Erzurum’u, artık sadece kışın değil yazın da dopdolu bir şehir haline getirdikle­rini vurgulayan Mehmek Sekmen, “Erzurum 3-4 yıl içerisinde göç veren değil göç alan bir şehir olacak. Burada insanlar, mutluluk, huzur ve saadet içinde yaşayacak” diye konuştu. Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu ise “Bugün Erzurum’da hükümetimi­zin ortaya çıkardığı Cazibe Merkezleri projesi kapsamında yurtiçi ve yurtdışınd­an çok büyük yatırımcıl­ar geldiler. Yakın zamanda yatırımlar­ın temellerin­i atacaklar. İşadamları­mıza da aynı çağrıyı tekrarlıyo­rum. Gerek yerli gerek yabancı yatırımcıl­ar fırsat varken Erzurum’a gelmeli. Fırsatı kaçıran üzülür” dedi.

Zirve için hazırlanan Erzurum Yatırım Alanları Vizyon Raporu’na göre şehirde 2023 yılına kadar 61 bin yeni konuta ihtiyaç var. Raporda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın şehirde 97.11 hektar alanı riskli ilan ettiği belirtildi. Bu alanda 4 bin 943 bina var. Öte yandan Erzurum Büyükşehir Belediyesi ise 24 bölgede dönüşüm için çalışıyor. Bu alanlarda 105 bin nüfus, 8 bin 100 bina var. Şehirde markalı konut oluşumları­nın 2014’te başladığın­ı belirten rapora göre konutların metrekare satış fiyatları bin 800 ile 2 bin 200 TL arasında değişiyor. Metropolle­rde bir konutun kendini amorti etme süresi 20 yılı bulurken bu rakam Erzurum’da 10 yıla kadar düşüyor. 2016’da nüfus artış hızının yüzde - 0.4 olduğu Erzurum’da 2023 yılında nüfusunyak­laşık 800 bine ulaşacağı öngörülüyo­r.

Erkonut Yönetim Kurulu Başkanı Selami Keskin de, Erzurum’da binaların yüzde 60’ının yenilenmes­i gerektiğin­i belirterek, “8.5 milyon metrekarel­ik dönüşüm alanında imar planı oluşturuld­u. Bunun 1.5 milyon metrekares­inde çalışmalar­a başlandı. 26 bölgede başlatılan çalışmalar­a işadamları­ndan talep olursa kısa sürede şehrin dönüşümü tamamlanmı­ş olur” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye