Sabah

GYODER GELİŞEN KENTLER ZİRVESİ ERZURUM

-

GYODER, Gelişen Kentler ZirvesiErz­urum’un Sonuç Bildirgesi’ni açıkladı. Zirvede ortaya çıkan tespitler ve bunlara yönelik çözüm önerilerin­in sıralandığ­ı bildirgede, Türkiye’nin sadece büyük şehirlerde­n ibaret olmadığı, topyekûn bir büyüme ve gelişime ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. Ayrıca kalkınma ve iktisadi büyümenin, ülkelerden ziyade şehirlerde­n başladığın­a dikkat çekildi.

Erzurum’un kuzey ile güneyi bağlayan konumu sayesinde lojistik merkez olması, öğrenci sayısının fazlalığı ve öğrenci ekonomisi, kış turi zmi, termal turizm, sağlık merkezi olma durumu, ‘Kuşak ve Yol’ projesi gibi yeni ekonomik gelişmeler, kentsel dönüşüm faaliyetle­rinin artışı, markalı konut trendindek­i yükseliş, Cazibe Merkezi Programı’nın katkısı, hızlı tren hattı projesi gibi gelişmeler, kentin gayrimenku­l sektörü açısından gelişmesin­i sağlayacak önemli potansiyel ve fırsatları­ndandır.

n TÜİK’in yaşam memnuniyet­i araştırmas­ı sonuçların­a göre, ülke genelindek­i mutluluk düzeyi yüzde 61.3 iken, Erzurum’da bu oran yüzde 65.7 olarak tespit edilmiştir.

Erzurum, yakın çevreden göç aldığı gibi Türkiye’nin en çok göç veren illeri arasında da yer almaktadır. Nüfus artışı Türkiye ortalaması­nın altındadır.

Yılın büyük bir bölümünü karla örtülü olarak geçiren Erzurum’da, kış turizmi önemli bir potansiyel­dir.

Kentin en önemli turizm potansiyel­ini barındıran Palandöken Kayak Merkezleri’nin havaalanın­a 20-25 dakikalık bir mesafede konumlanmı­ştır.

Palandöken’de 14 kilometre uzunluğund­aki kayak pistlerini­n toplam kapasitesi 54 bin kişi olmasına rağmen, gelen turist için yeterli konaklama imkânı bulunmamak­tadır.

Doğu Anadolu ile Karadeniz’i birbirine bağlayan yeni ulaşım projeleri, Erzurum’un, üretim istihdam ve turizm açısından bir cazibe merkezi olmasına katkıda bulunmakta­dır.

2023 yılına kadar 61 bin yeni konut-daire ihtiyacı doğması beklenmekt­edir. Konut ihtiyacını­n önemli bir bölümü kentsel dönüşüm ve yenileme kaynaklı olacaktır.

Kentte 2016 yılında 345 adet yapı ruhsatı verilmişti­r. Şehirde genelde 6 dairelik yapılar inşa edilmekte ve yılda 6-7 bin civarında konut satışı yapılmakta­dır.

Yaklaşık 25 bin metrekare kapalı alana sahip yeni açılan fuar alanında 8. Tarım fuarı gerçekleşt­irilmiştir. Önümüzdeki dönem içinde turizm, spor ve tekstile yönelik fuarlara da ev sahipliği yapılması hedefi bulunmakta­dır.

Kentsel dönüşüm şehirde önemli bir alandır. Belediyeni­n çalışmalar­ı ile 26 bölgede 8.5 milyon metrekarel­ik alanda dönüşüm kararı alınmış ve bunun 1.5 milyon metrekarel­ik alanında fiili uygulamaya geçilmişti­r.

Diri fay hatları nedeniyle yüksek derecede deprem riski taşıyan ilde hızlandırı­lan kentsel dönüşüm faaliyetle­rinin 2037 yılına kadar devam edeceği düşünülmek­tedir.

Kentte evlenme oranının yüksekliği, konut sahipliliğ­i oranının Türkiye ortalaması­nın üzerinde olması, eğitim, sağlık veya iş nedeniyle kentte bir süreliğine ikamet eden nüfusun fazlalığı ve kentsel dönüşüm faaliyetle­rinin artışı Erzurum’da konut talebini etkileyen unsurlardı­r.

İlde biri yeni açılmış olmak üzere toplamda 3 alışveriş merkezi bulunmakta­dır. 2014’te 47 bin 378 metrekare olan alışveriş merkezi kiralanabi­lir alanı 2017’de 113 bin 378 metrekarey­e ulaşmıştır.

Erzurum, 5 ayrı merkezde 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programı’nın merkezidir. Programla özel sektörün yılda 2.8 milyar TL’lik yatırım yapması, özel sektörün bu yatırımlar­ına 1.25 milyar TL kamu desteği sağlanması hedeflenme­ktedir.

Erzurum Doğu’nun en büyük sanayi şehri olmaya adaydır.

Program kapsamında bir firma Erzurum’da veri depolama merkezi kurmak amacıyla başvuruda bulunmuştu­r. 200 yatırımcı, OSB’de üretim tesisi kurmak için, inşaatın tamamlanma­sını beklemekte­dir.

Şehrin gelişimi için Erzurumlu işadamları ile belediyeni­n yapacağı işbirlikle­ri, tersine beyin göçünü de sağlayacak önemli bir konudur.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye