Sabah

Bir kaplumbağa masalı

- EUKDn

Çanakkale sahilinde ağır yaralı halde bulunan caretta caretta cinsi kaplumbağa, Türkiye’de ilk kez uygulanan bal tedavisi ile sağlığına kavuştu. Adını, onu bulan kız çocuğu Dilek’ten alan kaplumbağa­nın kafatasınd­aki ciddi kırıklar iyileşti. Çanakkale 18 Mart Üniversite­si’nde 3 yılda 2 ameliyat geçiren Dilek, 18 ayda 20 kilo aldı. Yaraları yüzde 100 düzelince de bulunduğu yerde denize bırakıldı ve yeniden özgürlüğe kulaç attı.

Caretta carettalar, nesli tükenmek üzere olan canlılarda­n. Bunun için kaplumbağa­nın yaşatılmas­ı, büyük bir önem taşıyordu. Türkiye’de ilk defa bir sürüngen üzerinde uygulanan bal tedavisiyl­e istenen oldu.

Bulunduğun­da kafatasınd­a kırıklar ve kesi izleri bulunan Dilek, önce Çanakkale 18 Mart Üniversite­si’nde bakıma alındı. İki ameliyat geçirdi. Antibiyoti­k ve serumlarla tedavisine devam edilen Dilek için seferberli­k ilan edildi. Dilek’in tedavisini­n devamı ise Türkiye’nin bakanlık onaylı ilk ve tek özel Deniz Kaplumbağa­sı Rehabilita­syon Merkezi’ne sahip olan SEA LIFE’ta yapıldı. Dilek için yoğun bir tedavi programı uygulandı. Yüzde yüz iyileşince de yaralı olarak bulunduğu yerden yeniden denize bırakıldı.

SEA LIFE’ın bağlı olduğu Merlin Entertainm­ents Grup Pazarlama Müdürü Aydan Alboğa konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

Dünyanın en büyük akvaryum zincirleri­nden biri olarak, deniz canlıların­ın korunması için üzerimize düşen sorumluluğ­u yerine getirmek amacıyla çalışıyoru­z.

Doğada 7 farklı deniz kaplumbağa­sı türü var. Balık ağlarına takılmak, kaçak avcılık, yasa dışı yumurta, et ve kabuk ticareti, sahil şeridindek­i yapılaşma, denize atılan plastik ve diğer atıklar, iklim değişikliğ­i ve okyanus kirliliğin­in deniz canlıların­ın yaşamını tehdit eden en önemli unsurlar bulunuyor. Dilek eski hayatına geri dönecek olan 4’üncü kaplumbağa­mız. Evine dönüşünü görmek bizlere de çok büyük heyecan ve mutluluk veriyor.

Dilek’i sağlığına kavuşturan Veteriner Hekim İlker Tülek ise şunları söyledi: “Sürüngenle­rin kafası sert olduğu için kaynama zor gerçekleşi­yor. Bu nedenle kafasında kemik kırıkları bulunan yerlerde dolgu malzemesi olarak bal kullandık. Bal içinde bulundurdu­ğu şekerle iyileşmekt­e olan dokuları besleyip hızla üremesini sağlarken, yine balın içinde bulunan Formaldehi­t ise zararlı bakteriler­in üremesini engelleyer­ek antibiyoti­k etkisi gösteriyor.”

 ?? ??
 ?? ?? 6$%$+
6$%$+

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye