Sabah

Ajan ilaç firmaları mercek altında

- Seref oguz#sabah com tr SMS SEO yaz 122’ye g|nder (1 0 TL) MH 021 1 facebook com/serefoguz sabah

gidiyor.

Farklı olandan K25K8, bize benzemeyen­den NE)5ET, rakiple düello yerine 3868, akıl yerine K85NA=L,K, sabır yerine

merak yerine bilgi yerine KANAAT ve özgün yerine

Zaten kültürel kodlarımız yüzünden (inovasyon) süreçlerin­de sıkıntımız varken,

buna bir de eklediğimi­zde, yarının dünyasında­ki yerimiz riske girebilir. Yılda Ar-Ge’ye harcıyordu­k, son bütçede bu rakam iniverdi. Oysa hedefimiz bu harcamayı milli gelirin 3’üne taşımaktı. Ancak sürekli işaret ettiğim, bizler neden “A5’aştırıyor fakat GE’liştiremiy­oruz?” sorusuna getirdiğim güncel cevap, olacaktır.

diyerek Ar-Ge’ye kaynak ayırma kararı alıyor. Ekipler kuruluyor, faaliyet başlıyor. de zaten iştah açıcı. de var ve Türk gibi işe başlıyoruz. Fakat sorun girişimcin­in vızıldamay­a başlaması: +enüz Yetmiyor. 9’uncu ayda Ar-Ge bütçesinde­n tırtıklama­lar başlıyor, ya veya yavaşlıyor. Derken yılsonu geliyor ve yeni yılın Girişimci

budanıyor, Tuhaftır, bir sonraki yılı göremiyor bile.

Oysa Zeytin ağacını dikiyorsun, yıllar sonra dibine döküyor. Eşin bile çocuğu ken bizim sabırsız girişimcil­erimiz

zihin yapısıyla kendi işletmesin­e, Ar-Ge’ye ayırdığı paraya, bu alanda çalışan daha da önemlisi zarar veriyor.

Türkiye’de özellikle 3 bin liranın üzerinde ilaç satışı yapan yabancı menşeli firmaların, depolara hasta reçeteleri karşılığın­da ilaç göndermeye başlamasın­a Sağlık Bakanlığı el koydu. Kendilerin­e gelen şikâyetler­i değerlendi­ren bakanlık, konuyu incelemek üzere müfettiş görevlendi­rdi. Suç ispatlandı­ğı takdirde hem eczane hem depo hem de ilaç firması ceza alacak. Eczane ve depoların ruhsat ve sözleşmele­rinin bir süreliğine askıya alınması da söz konusu.

3 bin liranın üzerindeki ilaçlar ağırlıklı olarak kanser, beyin ve kalp hastalıkla­rı grubuna giriyor. Bu alanda Türkiye’de 30’un üzerinde yabancı firma bu ilaçların satışını yapıyor. Hasta bilgilerin­i sadece Sağlık Bakanlığı tutuyor. Bu bilgilerin üçüncü kişilerle paylaşılma­sı ise suç. Bu suç ise şöyle işleniyor: Eczaneye gelen hastadan reçetesini alan eczacı, depoyu arayıp ilacı istiyor. İlaç firmasında­n, “Reçete olmazsa ilacı gönderemem” komutunu alan depo yetkilisi de eczaneye, ilacı gönderebil­mesi için reçetenin kendilerin­e ulaşması gerektiğin­i söylüyor. Eczacı da mecbur kalınca mail, WhatsApp ya da faks aracılığıy­la reçeteyi depoya gönderiyor. Depo da ilaç firmasına reçeteyi ulaştırıyo­r. Bu şekilde reçete üzerindeki hastaya dair tüm bilgiler isim, soy isim, TC kimlik numarası firmanın eline geçmiş oluyor.

Yaklaşık 1 yıldır yabancı ilaç firmaların­ın bu yöntemle ilaç tedariki sağladığın­ı dile getiren Anadolu Eczacı ve Depocuları Derneği Başkanı Onur Tokel, “Bu pahalı ilaçların Türkiye’ye gelip ruhsatland­ırılmasıyl­a başlayan bir süreç. Ecza deposu ve eczanelerd­en gelen şikâyetler üzerine ortaya çıktı” dedi. Yabancı ilaç firmaların­ın hasta bilgisi toplama niyetleriy­le ilgiliyse Tokel şunları söylüyor: “Amaçları kaç hastanın ne kadar süre, ne sıklıkta ve kaç adet kullanacağ­ını belirlemek, ilaç yatırımlar­ını buna göre yapmak ya da yeni geliştirec­ekleri ilaçları bu hastalar üzerinde denemek olabilir.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye