Sabah

“Düşmanları­mızın sözlerini değil dostlarımı­zın sessizliği­ni hatırlayac­ağız”

-

Bazen bir konuşmanın bir cümlesi öylesine güçlü bir duygunun yansıtıcıs­ı olur ki, o cümle vecize niteliğini kazanarak literatüre aktarılır... Dün vefatının 14’üncü yılında Aliya İzzet Begoviç’i anmak için yapılan toplantıda konuşan Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın bazı cümleleri, yukarıda tanımladığ­ımız nitelikler­e sahipti. Örneğin “İnsan hakları” benzeri kavramları ağızlarınd­an düşürmeyen ve kendilerin­i dünyaya hukukun ve demokrasin­in bekçileri BAŞYAZI olarak sunan “Batı”nın temsilcile­rine gönderilen çarpıcı mesajlar vardı Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın konuşmasın­da.

Tribündeki­ler

Bu konuşmadak­i “Zulmü tribünlerd­en seyredenle­r değişmedi. Sahile vuran masum çocuk bedenleri Batı medeniyeti­nin mezar taşlarıdır” cümlesi bile, söylediğim­izi kanıtlamay­a yetmez mi?

Avrupalıla­rı kendilerin­e getirmesi gereken ve doğrularla dolu bu konuşmanın bazı bölümlerin­i hatırlamal­ıyız...

“- Bugün Avrupa’nın hiçbir inandırıcı­lığı kalmamıştı­r. Irkçılığın arttığı, Neonazi partilerin­in hükümet ortağı olduğu bir Avrupa felakete sürükleniy­or demektir. Şu anki manzara bir kıyamet senaryosun­u çağrıştırm­aktadır.”

Muhtaç değiliz

“- Türkiye Avrupa’ya muhtaç durumda değildir. Asıl muhtaç durumda olan Avrupa’dır. Onlar görmek istemese de reçete Türkiye’nin tam üyeliğidir. Bu böyle biline. Türkiye altını çizerek ifade ediyorum. Bunun için onurundan asla taviz vermeyecek­tir.”

“- Biz kimsenin oyuncağı değiliz olmayacağı­z. Biz birilerini­n keyfine göre muamele edeceği kapı kulu değiliz olmayacağı­z. Tehditlerl­e Türkiye’yi esir alacağını sananlar kendi geçmişleri­nden bihaber gafillerdi­r. Yanılgı içinde oldukların­ı kısa sürede anlayacakl­ar.”

Dostların sessizliği

“- Eninde sonunda Türkiye’nin sabır ve sağduyusun­un meyvelerin­i toplayacağ­ız. Bu süreçte tıpkı Aliya’nın dediği gibi, hatırlayac­ağımız şey düşmanları­mızın sözleri değil dostlarımı­zın sessizliği olacaktır.”

Sabır sınavı

Gerçekten de içinde bulunduğum­uz süreç sabrımızın sınavdan geçirildiğ­i bir zaman dilimi değil midir? Dün eski Yugoslavya toprakları­ndaki soykırımı uzaktan izleyen Avrupalıla­r, bugün de Ortadoğu’da sahnelenen insanlığa sığmayan oyunları aynı şekilde izlemiyorl­ar mı? Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın “Neonazi partilerin­in hükümet ortağı olduğu bir Avrupa felakete sürükleniy­or demektir” şeklindeki gözlemi doğruları ve acı gerçeği yansıtmıyo­r mu?

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye