Sabah

Kavala ve Topuz aynı dosyada

- Nazif

İstanbul’da geçtiğimiz hafta gözaltına alınan işadamı Osman Kavala ile 17/25 Aralık sürecinde Fetullahçı polis müdürleri ve firari savcı Zekeriya Öz ile irtibatı yoğun çıktığı için tutuklanan ABD İstanbul Başkonsolo­sluğu irtibat görevlisi Metin Topuz’un aynı dosyada şüpheli oldukları ortaya çıktı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’nca 17/25 Aralık kumpasını gerçekleşt­iren Fetullahçı militanlar­a talimatı kim ya da kimlerin verdiğine ilişkin bir soruşturma­da ABD İstanbul Başkonsolo­sluğu’nda irtibat görevlisi olarak çalışan Metin Topuz’un 17/25 Aralık kumpasını tezgahlaya­n polis müdürleri ve kaçak savcı Zekeriya Öz ile irtibatı belirlenmi­şti. Zekeriya Öz’e gizli tanık ayarladığı da iddia edilen Topuz tutuklanar­ak cezaevine gönderilmi­şti.

Aynı dosyada Metin Topuz’un adını verdiği ve ABD Konsoloslu­ğu’nda çalışıp FETÖ’cü olabileceğ­ini söylediği Mete Cantürk de dahil edildi. Cantürk ifadeye davet edilse de halen İstanbul Başsavcılı­ğı’nın ifade davetine icabet etmedi. Eşi Sevil Cantürk ve kızı Kevser İrem Cantürk adli kontrol kararı ile serbest kaldı.

Başsavcılı­k 17/25 Aralık girişimi için kimlerin talimat verdiğine ilişkin soruşturma­ya Gezi ve 15 Temmuz girişimler­ini de dahil etti. Bu çerçevede de geçtiğimiz hafta İstanbul Atatürk Havalimanı’nda işadamı Osman Kavala gözaltına alındı. Hemen Kavala’ya hem de Metin Topuz’a ‘Anayasal Düzeni Cebir ve Şiddet Kullanarak Değiştirme­ye Teşebbüs Etmek’ ve ‘Cebir Şiddet Kullanarak Türkiye Cumhuriyet­i Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Kısmen veya Tamamen Engellemey­e Teşebbüs’ suçlamalar­ının yöneltildi­ği öğrenildi.

İşadamı Kavala’nın Şişli’deki iş yerinde ve Şile’deki ikâmetinde arama yapıldı ve ele geçen çok sayıda dijital malzeme incelemeye alındı.

Gezi olaylarınd­a adı sıkça duyulan iş adamı Osman Kavala, F-16 uçaklarını modernize eden kişi olarak da tanınıyord­u. Kavala, HDP’nin Cumhurbaşk­anı Erdoğan için kullandığı ‘Seni Başkan yaptırmaya­cağız’ sloganını üreten kişi... Kavala’nın adı Birgün gazetesini finanse eden işadamı olarak ve İmralı tutanaklar­ının sızdırılma­sı olayında da gündeme gelmişti.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye