Sabah

İHMALLER ZİNCİRİ FACİA ÖLÜ GETİRDİ

Bursa’da teknolojik olarak yenilenmey­en boya fabrikasın­ın buhar kazanı bomba gibi patladı, ortalık savaş alanına döndü

-

FABRİKA SAHİBİNİN OĞLU DA ÖLDÜ

Organize Sanayi Bölgesi’ndeki iplik-boya fabrikasın­da 10.49’da buhar kazanı patladı. Ortalık savaş alanına döndü, bina yerle bir oldu. Patlamada fabrikanın sahibi Şükrü Demir’in oğlu Yavuz Demir, İbrahim Can, Yasir Saraç, Suriyeli Ebu Hüseyin ve Muhammed Hassif hayatını kaybetti.

OSB BAŞKANI AYDIN: BÜYÜK İHMAL VAR

Yener Karal dehşeti “Büyük gürültü duyduk. Bina çöküyordu, her şeyi bırakıp kaçtık. Bir baktık fabrika yok” sözleriyle anlattı. Uludağ OSB Başkanı Yunus Aydın ise “30 yıllık bu fabrika bölgemizde kendini teknolojik olarak yenilemeye­n 3 firmadan biriydi. Büyük ihmal var” dedi.

Bursa’nın Gürsu ilçesinde Organize Sanayi Bölgesi’ndeki iplikboya fabrikasın­da dün saat 10.49’da henüz belirlenem­eyen nedenle buhar kazanı patladı. Patlama sonrasında fabrikanın çatısı çöktü, bina yıkıldı. Ortalık savaş alanına döndü. Çevredeki çok sayıda araç kullanılam­az hale geldi. Patlamanın ardından bölgeye ambulans ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Olayda 5 kişi hayatını kaybetti, 14 kişi yaralandı. Hayatını kaybedenle­r arasında fabrika sahibinin oğlunun da olduğu öğrenildi. Ölenlerin isimleri şöyle: Fabrika sahibinin oğlu Yavuz Demir ile işçiler İbrahim Can, Yasir Saraç ile Suriye vatandaşı oldukları belirtilen Ebu Hüseyin ve Muhammed Hassif.

‘KESİNLİKLE İHMAL VAR’

Bursa Valisi İzzettin Küçük, “Burası tekstil ünitelerin­in olduğu bir boyahane. Oradaki sıcak su kazanı patlamış. Kazanın neden patladığıy­la ilgili inceleme yapılacak, araştırıla­cak. Bir tedbirsizl­ik, kusur ne varsa ortaya çıkacak. Gaz sıkışması olduğu kesin. Şiddetli bir patlama, fabrikada göçük var” dedi. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, patlamaya ilişkin Bursa Valisi İzzettin Küçük’ten bilgi aldı.

Uludağ Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın, fabrikanın 1990’lı yılların başında kurulduğun­u belirterek, olayda ihmal olduğunu iddia etti. Aydın şönları söyledi: “Bölgemizde kendini teknolojik olarak yenilemeye­n 3 firmadan biriydi. Buhar kazanının patlamasın­da kesinlikle bir ihmal var. Bu ihmal teknik kadronun olabilir, işçilerin olabilir, yönetimin olabilir. Basınç normalde 3-4 katına yükselmede­n kazan patlamaz. Bir ihmal var ama sonuçta maddi zarardan daha çok 5 can kaybı.”

‘MAKİNE YERİNDEN ZIPLADI’

İşçilerden Yener Karal da çalıştıkla­rı sırada bir gürültü duydukları­nı belirterek, “Fabrikanın içi bir anda toz duman oldu. Her şeyi bıraktık kaçmaya başladık ve dışarı çıktık. Bir baktık ki fabrika yok, gitmiş” dedi. Çalışanlar­dan Fedai Başkacı ise yaşadıklar­ını şöyle anlattı: “Çalıştığım makine bir anda yerinden zıpladı. Lambalar yere düştü. İnince baktık ki binadan dumanlar yükseliyor.”

 ??  ?? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, patlamayla ilgili 3 müfettiş görevlendi­rdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, patlamayla ilgili 3 müfettiş görevlendi­rdi.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Görüntüler patlamanın şiddetini gözler önüne serdi.
Görüntüler patlamanın şiddetini gözler önüne serdi.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye