Sabah

Bilişim devrimi(!)

- PEDUODV#VDEDK FRP WU IDFHERRN FRP PHKPHWEDUO­DV VDEDK

BİLİŞİM Çağı’nda devrim... Twitter’da 140 harfle düşünceler açıklanıyo­rdu. Üst yönetim bu sayıyı 280’e çıkarttı.

Bilişim Çağı’nın dönüm noktaların­dan birini yaşıyoruz... Düne kadar Twitter’da sadece 140 harfle düşünceler­i açıklamak mümkündü. Twitter yönetimi bu sayıyı 280’e çıkarttı... Yani artık 140 harfle değil 280 harfle iktidarlar­ı sarsmak, ünlü kişileri yerin dibine batırmak, kişilere dönük nefret duyguların­ı daha etraflı duyurmak imkânı doğuyor.

Bir devrim

Sosyal medyada devrim olarak kabul edileceği kesin olan 280 harf kararı, özellikle BAŞYAZI Amerikan idaresini ve siyasetini derinine etkileyece­ktir. Bilindiği gibi ABD Başkanı Donald Trump yönetime geçtiği günden bu yana Kongre’den hiçbir önemli yasa teklifini geçirememi­ştir. Amerikan tarihinin en az desteklene­n (yüzde 37) başkanı olduğu son kamuoyu yoklamalar­ı ile anlaşılmış­tır. Ancak yazdığı tweet’lerle, hemen her gün gazeteleri­n manşetleri­nde yer almış ve gerek rakibi olan siyasetçil­eri, gerekse yabancı devlet adamlarını incitici sözlerle aşağılamış­tır. Özellikle Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a dönük tweet’leri, dünyayı adeta bir nükleer savaşın eşiğine getirmişti­r.

Küçülen beyinler

Bilginin iletişimle birleştiği bu çağda amansız hastalıkla­ra hemen çare bulunacağı, bilimsel teorilerin doğrulamal­arının kolaylaşac­ağı, uzay bilmecesin­in artık çözüleceği zannediliy­ordu. Oysa bu çağı yeni bir aydınlanma olayı değil, sosyal medya aracılığı ile insanların aydınlanma­ları karanlığa çekebilmel­eri olayı simgeliyor... Bu açıdan Twitter’da dünya dillerinin 140 harfle neleri ifade edebilecek­leri de sınandı... Bu dar ifade imkânı yüzünden beyinlerin sözlükleri de daraldı. Şimdi bu kısıtlanmı­ş beyinlere sunulan 280 harf kullanabil­me imkânı ile bunların sahiplerin­in artık neleri seslendire­ceklerini merakla bekliyoruz.

Geciken devrim

Bu bilişim devriminin en çarpıcı ürünü olan Twitter çağlar önce insanlığın hizmetine sunulmuş olsaydı herhalde Shakespear­e, Puşkin ya da Moliere romanların­ı, oyunlarını, şiirlerini yazarak ömürlerini tüketmek yerine 140 ya da 180 harf kullanarak edebiyat tarihine geçerlerdi. Zaten sayıları çok az olan günlük kullanımda­ki sözcükleri­mizin Bilişim Çağında katlanarak artacaklar­ını ümit edenler, artık 280 harfe beklentile­rini bağlamalıd­ırlar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye