Sabah

Sırbistan’da Osmanlı sergisine yoğun ilgi

7rk ve <ugoslav muhaEirler­in 20 ve 30’lu yıllarda çektiği 200 fotoğrafta­n oluşan “Şehirler Devinim Hâlinde - Osmanlı Sonrası Mirası” adlı sergi Belgrad’da açıldı

- DIŞ HABERLER

Osmanlı devletinin yıkılmasın­ın ardından Balkanlar’daki mirasına delil olan fotoğrafla­r başkent Belgrad’daki Sırbistan Ulusal Müzesi’nde açıldı. Basel Üniversite­si’nden Yakın ve Ortadoğu Çalışmalar­ı’nda görevli öğretim üyesi Natasa Mijuskovic küratörlüğ­ünde düzenlenen sergide; Ankara, İstanbul, Belgrad ve Saraybosna’nın Osmanlı’nın yıkılışınd­an bu yana uğradığı değişim de görülüyor. “Şehirler Devinim Hâlinde - Osmanlı Sonrası Mirası” (Cities in Motion - Post-Ottoman Heritage) isimli sergiye yoğun ilgi gösteriliy­or.

Sergide tarih boyunca bir dizi politik değişimler­den geçen Balkanlar’da Osmanlı’nın sosyolojik ve kültürel etkilerini­n görülüyor. “Balkan Insight”da yer alan habere göre; serginin amacı ise eski Osmanlı toprakları­ndan gelen geniş göçmen gruplarına karşı önyargılar­ı ve yanlı düşünceler­i bertaraf etmek. Bu nedenle savaş zamanların­da çok sayıda göç almış ve göç vermiş Balkanlar’da ve Avrupa’da göçmen karşıtlığı­nın arttığı bir sırada düzenlenen sergi büyük bir önem taşıyor.

Sergi Türk ve Yugoslav muhabirler­in 1920’li ve 30’lu yıllarda çektiği 200 fotoğrafı gün yüzüne çıkarıyor. Dijital olarak işlenen fotoğrafla­r Türkiye ve Balkanlar’da 1900’lü yılların başında yaşanan değişimler­in birer tanığı niteliğind­e. Memleketle­rini köşe bucak gezen muhabirler­in 4 şehirde çektiği fotoğrafla­r da kentlerin yeni dönemler, yeni politikala­r ve kültürel trendler ışığındaki dönüşümler­ini gözler önüne seriyor. Fotoğrafla­r, şehir manzaralar­ı, yerel kıyafetler­i içinde insanlar, günlük yaşam biçimi ve dönemin meslekleri­ne dair birçok ayrıntı barındırıy­or.

Serginin sponsoru ise İsviçre Ulusal Bilim Vakfı. 28 Ocak’a kadar görülebile­cek olan sergi Belgrad’ın ardından İstanbul, Saraybosna, Graz ve Cambridge şehirlerin­i de ziyaret edecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye