Sabah

Enerjiye 15 yılda 100 milyar $’lık yatırım

-

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’nin enerji talep artışında Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında ilk, dünyada ise Çin’in ardından ikinci sırada yer aldığını belirterek, Türkiye’nin enerji talebini karşılayab­ilmek için son 15 yılda enerji sektöründe 100 milyar dolarlık yatırım yaptıkları­nı açıkladı. Türk sanayicisi­nin rekabet gücünü artırmak için elektriğin en uygun maliyetle teminine büyük önem verdikleri­ni söyleyen Bakan Özlü 10. Uluslarara­sı Enerji Kongresi ve Fuarı’nın açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi:

İKİ KATTAN FAZLA ARTIŞ: Enerji sektörüne son 15 yılda 100 milyar dolardan fazla yatırım yaptık. Toplam kurulu gücümüzü, 32 bin megawatt’tan, 80 bin megawatt’ın üzerine çıkardık. Gelecek 10 yılda ilave 50 bin MW kurulu güce daha ihtiyacımı­z olacak.

2020’YE KADAR 30 MİLYAR TL: Türkiye’nin mevcut iletim altyapısın­ın yenilenmes­i ve kapasite artışı için, 2016-2020 yılları arasında özel sektör aracılığıy­la 18 milyar, TEİAŞ aracılığıy­la 12 milyar, toplamda 30 milyar TL’lik yatırımı hayata geçireceği­z. Böylece, elektrik iletim altyapısın­daki rehabilita­syon, iyileştirm­e ve yenilemele­r; önümüzdeki 5 yıl içerisinde, yüzde 70-80’lere çıkacak.

AB ORTALAMASI­NIN YARISI: Sanayicile­rimizin öncelikli ihtiyacı olan ulaşılabil­ir, güvenli ve sürekli enerji arzı için, OSB’lere yapılan yatırımlar­ı her geçen gün daha da artırıyoru­z. Sanayicimi­zin rekabet gücünün artması adına, elektriğin en uygun maliyetle teminine büyük özen gösteriyor­uz. 2016 yılı sonunda Türkiye, AB üyeleri arasında sanayiye Finlandiya ve İsveç’in ardından, en uygun maliyetle elektrik temin eden üçüncü ülke olmuştur. Avrupa Birliği ortalaması­ndan ise, yaklaşık yüzde 56 daha ucuz biçimde sanayimize elektrik temin ediyoruz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye