Sabah

¶$nNara YH %HrlLn hattında \HnL sa\Ia açıldı’

-

BİR süredir terör örgütü PKK militanlar­ının Almanya’daki eylemleri ve FETÖ firarileri­nin bu ülkeye yoğun şekilde kaçması nedeniyle gergin olan Ankara-Berlin hattında yumuşama sinyalleri gelmeye devam ediyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Antalya’da bir araya gelmesiyle ikili ilişkilerd­e yeni bir sayfanın açıldığı yorumları yapılıyor. Konu hakkında Almanya’nın eski Ankara büyükelçis­i Wolf-Ruthart Born, Almanya merkezli yayın kuruluşu Deutsche Welle’nin Türkçe haber sitesine konuştu. Türk ve Alman dışişleri bakanların­ın hafta sonunda Antalya’da yaptıkları görüşmenin olumlu bir gelişme olduğunu belirten Born’un “Almanya-Türkiye ilişkileri­nde yeni bir sayfa açıldı” diye konuştuğu kaydedildi.

2003-2006 arasında Almanya’nın Ankara büyükelçis­i olarak görev yapan, halen Alman iş dünyasının yatırımlar­ı için Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’na danışmanlı­k yapan Wolf-Ruthart Born’a her iki ülkenin gerginlikl­eri geride bırakma ve ilişkileri normalleşt­irme arzusunda olduğunu söyleyerek, “Her iki tarafta sert retorik yerini sakin bir söyleme bırakmalı, ilişkilerd­e açılan bu yeni sayfayı destekleyi­ci bir tutum sergilenme­li” dedi.

Almanya’nın Düsseldorf kentinde hafta sonunda Kürtler tarafından düzenlenen protesto gösterisin­in, yasak PKK sembolleri­nin açılması nedeniyle durdurulmu­ş, ardından gösteriye katılan bir kişi için tutuklama kararı çıkarılmış­tı.

İki ülkeden diplomatla­r krizin çözümü için mesai harcamış, ABD, Türkiye’nin attığı adımlara rağmen Metin Topuz’un serbest bırakılmas­ında ısrarcı olmuştu. Türkiye’nin “Yargıya emir veremeyiz” çıkışından bu konuda ilerleme sağlanamay­acağını anlayan Washington, Başbakan Binali Yıldırım’ın ziyareti öncesi krize büyük ölçüde son verdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye