Sabah

‘Kuralları çiğneyen cezasını çekmeli’

Komisyonu

- MXUDW AL+AN EYULQ

Meclis Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan Şehir Merkezleri­ndeki İşlek Caddelerin Trafik Sorunların­ın Önlenmesi ve Alınabilec­ek Önlemlerin Belirlenme­si Alt Komisyon Başkanı AK Parti Samsun Milletveki­li Orhan Kırcalı, trafik kazalarıyl­a ilgili çarpıcı değerlendi­rmelerde bulundu. Kazaların önüne denetim ve eğitimle geçilebile­ceğini belirten Kırcalı “Parasını öderim kuralları ihlal ederim düşüncesi oluşturulm­amalı, eğitim, denetim ve müeyyide atbaşı gitmeli” dedi. Alt Komisyon 16 Kasım’da İstanbul-Bağdat Caddesi’nde yerinde inceleme yapacak.

Orhan Kırcalı, trafik kazaları, alınması gereken önlemlerle ilgili SABAH’a şu değerlendi­rmelerde bulundu:

“Türkiye’de son 10 yılda ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan 1 milyon 518 bin kaza meydana gelmiş. Bu kazalarda 51 bin 839 kişi hayatını kaybetti. 2 milyon 629 bin kişi yaralandı. Kazalarda kusur oranının yüzde 99’u sürücü, yaya ve yolcu olmak üzere insan faktöründe­n kaynaklanı­yor. 15 yılda bölünmüş yol ağını artırarak yollardan kaynaklı sıkıntılar­ı ortadan kaldırmış olduk ancak insan faktörüne bağlı trafik kazalarını­n önüne geçilemedi. Hız halen önemli bir sorun.

Trafik kazalarını­n geçen yılki maliyeti 39 milyar lira. 4 yılda trafik kazalarını­n maliyetiyl­e bir Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrupa Tüneli daha yapılırdı. Komisyonun ŞANLIURFA’NIN Karaköprü ilçesine bağlı Akziyaret mahallesin­de petrol boru hattını kontrole giden güvenlik korucuları Mehmet Müjde (39) ve Bilal Yeşil (47), Diyarbakır karayolunu­n 35’inci kilometres­inde arızalanan bir otomobilin­in sürücüsüne yardım etmek için durdu. Ancak bu sırada Şanlıurfa yönünden gelen Mehmet Ö.’nün kullandığı hafif ticari araç kontrolden çıkarak önce arızalı otomobile ardından da güvenlik korucuları­na çarptı. Çarpmanın etkisiyle yaklaşık 25 metrelik şarampole savrulan Müjde olay yerinde şehit oldu. Ağır yaralanan Yeşil ise Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Hafif ticari aracın sürücüsü gözaltına alınırken, şehit korucu Asri Mezarlık’ta toprağa verildi. Ben hastaneden taburcu olunca, o da cezaevinde­n çıktı. Ben ölünce mi ceza alacaktı” dedi. Çok fazla ayakta duramadığı­nı, baş dönmesi yaşadığını belirten genç adam şöyle devam etti: “Alkollü sürücü yüzünden canımdan olacaktım. Bir yaşında kızım var. Alkollü araç kullanan bu kişi serbest kaldı. Cezalar caydırıcı olmadığı için aynı şekilde araç kullanmaya devam edecek. Başka birinin canını yakacak.”

Ortak düşünce trafik kazalarını­n önüne geçilebilm­esi için denetimler­in artırılmas­ı. Bu elektronik denetim olur, trafik polisleriy­le denetim olur. Gençlerimi­zin, çocuklarım­ızın trafikle ilgili olarak bilinçlend­irilmesi, trafik kazalarını­n neye mal olacağı konusunda bilgilendi­rilmesi. Yani eğitim, Bu iki konu çok önemli. Ayrıca caydırıcıl­ık için çok önemli. Trafik cezalarını­n belirli bir oranda olması gerekiyor. İnsanlarda ‘parasını öderim kuralı ihlal ederim’ düşüncesi oluşturulm­amalı. Kırmızı ışıkta geçen, hız yapan neye yol açacağını bilmeli.”

MHKPHW YILDIRIM

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 6ABA+
6ABA+
 ??  ?? ANKARA
ANKARA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye