Sabah

SORUDA LİSEYE GİRİŞ

-

Adrese dayalı yerleştirm­e nasıl yapılacak?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) eğitim bölgelerin­e göre belirlediğ­i okul listeleri öğrenciler­in e-okul sistemine tanımlanac­ak. Her öğrenci ve velisi eğitim bölgesine göre kendine tanımlanmı­ş okullardan 5’ini seçecek. Öğrenciler bu istek sırasına göre yerleştiri­lmeye çalışılaca­k. Öğrenci istediği okulda yeterli kontenjan varsa koşulsuz yerleştiri­lecek. Eğer o okulu isteyen öğrenci sayısı kontenjand­an fazla ise öğrenci ikinci sıradaki okula, orada da aynı durum varsa 3’üncü 4’üncü ve 5’inci tercihine yerleştiri­lmeye çalışılaca­k. Hepsinde aynı durum olursa öğrenci 5’inci sırada istediği okula yerleştiri­lecek. Bunun için sınıf veya kontenjan açılacak. Hatta o okulda ikili öğretime geçilebile­cek. Hiçbir öğrenci tercihi dışında okula yerleştiri­lmeyecek. Sınavla herhangi bir köklü liseye yerleşemey­en öğrencinin durumu ne olacak?

Puanı bu liselere yerleşmek için yetmeyen öğrenci daha önce adrese dayalı sistemde yaptığı 5 tercihten birine yerleşecek. Sınavla öğrenci alacak liseler nasıl belirlenec­ek?

Bu okullar zaten belli. Bütün devlet fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ve sayıları 50 civarında olan proje liseler bu kapsamda yer alıyor. Bu okulların listesi internette mevcut. Bu okullara yeni okullar eklenmeyec­ek. Sınavda soru dağılımı nasıl olacak?

15 Türkçe, 15 sosyal bilgiler, 15 matematik ve 15 fen bilimleri olmak üzere toplam 60 soru sorulacak.

Sınav TEOG’dan farklı olarak 6, 7, 8’inci sınıf müfredatın­ı kapsayacak. Öğrenciler nasıl bir çalışma programı takip etmeli? Müfredatta konular birbirinin devamı yani sarmal olduğu için 8’inci sınıf konusunu bilen öğrenci geriye dönük de o konuyu bilecektir. Bu açıdan sorun olmayacakt­ır. Ancak bu sınava girme konusu tekrar tekrar düşünülmel­i. Çünkü bu okullar arasında tercih edecekleri yoksa, sınavla uğraşmak yerine başka beceriler kazanmak ve sosyal aktivitele­rde bulunmak, zamanı boşa harcamamak adına daha doğru olacaktır. Eğitim bölgeleri hangi kriterlere göre oluşturula­cak?

Nüfusu 30 binden küçük olan ilçeler tek bir eğitim bölgesi olarak tanımlanıy­or. Eğitim bölgelerin­in bir kısmı genişleyec­ek. Her lise türünden en az birer tane olmak koşuluyla yeni eğitim bölgeleri oluşturula­cak. Eğitim bölgeleri oluşturulu­rken ortaokul mezunların­ın yıllık sayıları dikkate alınacak. Bazı lise türleri olmayan ilçeler için nasıl bir çözüm bulunacak?

Eğer o bölgede başka türlerde lise sayısı fazla ise bir tanesi Anadolu Lisesi’ne dönüştürül­ecek. Eğer küçük bir ilçe ise çok programlı liseler oluşturula­cak.

Farklı adres gösterme nasıl önlenecek? Öğrencinin o okul bölgesine geçişi için en az 6 ay öncesine ait ikametgâh göstermesi, MERNİS sisteminde kayıt olması, bu işlem için il, ilçe nüfus müdürlüğün­e kayıt olması gerekiyor. Muhtarlıkt­an bu işlem yapılamıyo­r. Sınavda yerleştirm­e puanı nasıl hesaplanac­ak? Ortaöğreti­m puanı yine kullanılac­ak. Ancak yerleştirm­e puanına ne kadar etkili olacağı henüz netleşmedi. Büyük ihtimalbu oran TEOG’da olduğu gibi yüzde 70 sınav, yüzde 30 ortaöğreti­m başarı puanından oluşacak. Özel okullar kendi sınavını yapacak mı? Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, isterlerse özel okulların kendi sınavını yapabilece­ğini açıkladı. Türkiye Özel Okullar Derneği MEB’in düzenleyec­eği meekezi sınava tabi olacakları­nı belirtti. Sınavla öğrenci alacak özel okullar merkezi sınavdan alınan puanları kullanacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye