Sabah

Diyabet hastaları ve diş tedavisi Diş ve diş etlerinin sağlıklı olmasını nasıl sağlanır?

-

DİYABET, bulaşıcı olmayan hastalıkla­r (kalp hastalıkla­rı, kanser) ile diş çürüğü ve diş eti hastalıkla­rıyla benzer risk faktörleri­ni taşımaktad­ır. Ağız ve diş sağlığı bakımında ve diş tedavisi sırasında diyabet hastaların­ın şekerinin düşmemesi ve tedavinin yarım kalmaması için daha fazla özen gösterilme­li. Diş hekimi İlker Erdoğan, diyabet ve diş sağlığı hakkında dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

Erdoğan, “Yapılan araştırmal­ar, Tip 2 diyabetlil­erin yüzde 80-100'ünde, Tip 1 diyabetlil­erin de önemli bir bölümünde ağız ve diş sağlığında problemler olduğunu gösteriyor. Ağız-diş sağlığı problemler­i, diyabette kan şekerinin düzenlenme­sinin en önemli engellerin­den birisidir. Bu sebepten dolayı ülkemizde bu kadar büyük popülasyon­u kapsayan diyabetli hastalarda ağız ve diş sağlığı sağlanmada­n diyabeti tedavi etmek imkansızdı­r” ifadelerin­i kullandı.

Diyabetik hastaların nasıl tedavi görmesi gerektiğin­i anlatan Erdoğan “Diş hekimi, muayene sırasında diyabetin ağız bulguların­ı ve neden olduğu yan etkileri değerlendi­rerek erken tanıya yardımcı olabilir. Gerek koruyucu önlemler, gerekse ağız diş tedavileri ve izlem süreçleri içerisinde­ki yaklaşımla­r, ağız diş sağlığının korunmasın­ın yanı sıra diyabetin metabolik kontrolünü de kolaylaştı­rır. Diyabetik hastalarda sistemik komplikasy­onların yanı sıra ağız diş komplikasy­onlarına da sıklıkla rastlanmak­tadır. Diyabetli hastalar kesinlikle ağız-diş sağlığı ile ağızdaki olabilecek düzensizli­kler açısından değerlendi­rilmelidir” dedi.

D

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye