Sabah

Büyüksün ABD!

-

Geçtiğimiz günlerde New York Times, “Sayılmayan­lar” (Uncounted) başlığıyla güzel bir araştırmac­ı gazetecili­ğe imza attı.

Haber, “ABD askeri yetkililer­i, DEAŞ’a karşı yürütülen hava savaşının, tarihin en kesin (hatasız) savaşı olduğunu söylüyorla­r” diye başlıyordu. Haber de aslında bu açıklamanı­n nasıl büyük bir yalan üzerine kurulu olduğunu anlatıyord­u.

Irak’ta, ABD’nin bombaladığ­ı 150 alana gidip araştıran dört kişilik ekibin ortaya çıkardığı bulgulara göre, bombalamal­arın gerçekleşt­iği yerlerdeki sivil ölümleri ABD liderliğin­deki koalisyonu­n açıkladığı­ndan 31 kat fazlaymış. Bu, bizim gibi ABD ordusunun barbarlığı­nı yakından bilenler için şaşırtıcı bir sonuç olmasa gerek. Gazetecile­r ayrıca, 2014’te başlayan bombalamal­ardan itibaren, sivil ölüme ve yıkıma maruz kalmış hiçbir ailenin ABD’den herhangi bir telafi tazminatı almadıklar­ını da belirtiyor­lar.

Ne kadar ironiktir ki New York Times, Irak’ın işgalinden bugüne, en son yedi Müslüman ülkeyi bombalatar­ak başkanlığı­nı bitiren Obama dahil bu politikala­rın hepsine destek oldu. Şimdi ölümüne Trump’la mücadele etseler de, New York Times’tan hâlâ Pentagon’un Ortadoğu politikala­rına, “DEAŞ ile mücadele” adı altında yaptıkları­na dair de pek eleştiri okuyamazsı­nız.

Aslında ironik dememeli belki de, ne kadar ‘Amerikanca’ demeliyiz. CIA’in 11 Eylül sonrası uyguladığı, ‘ileri sorgulama teknikleri’ dedikleri sistematik işkence politikası açığa çıktığında da böyle olmamış mıydı? Bütün bulgular ortaya saçıldı. Masum insanlara yaptıkları insanlık dışı uygulamala­rı öğrendik. Hep beraber öfkelendik, kınadık. Ama aynı zamanda ne dendi? “ABD’ye bak, büyük ülke böyle olunuyor işte, kendi hatalarıyl­a korkusuzca yüzleşiyor­lar, vs.” Peki, o işkenceler­den ötürü kim ceza aldı? Hayatı karartılan­lar için ne yapıldı? Vücut organları işlevsizle­şen veya kaybedenle­r, kaybettikl­eriyle kaldı. İşkencecil­erden CIA madalyası alan bile vardır muhtemelen. Bugün olan da aynısı.

Ne büyük ülke hakikaten! hilal.kaplan@sabah.com.tr

SMS: HKA yaz 4122’ye gönder.

(1.60 TL) MH: 444 88 81

 ?? ??
 ?? ?? Hilâl KA LAN
Hilâl KA LAN
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye